ФБиХ корак ближе геј браковима, Српска на дистанци

Ведрана Кулага
ФБиХ корак ближе геј браковима, Српска на дистанци

Сарајево, Бањалука - Федерална Влада прихватила је иницијативу за усвајање закона о истополним заједницама, а у Републици Српској, гдје преовладава противљење тој опцији, још нема конкретних потеза у том правцу.

Федерална влада ће, наиме, именовати интерресорну групу која ће припремити терен за доношење прописа којим ће се заштитити права истополних парова. Министри су усвојили информацију Федералног министарства унутрашњих послова о захтјевима за упис података у матичне евиденције који се односе на животне заједнице истополних парова.

- Влада ће именовати интерресорну радну групу која ће анализирати прописе у оквиру којих истополни парови из животне заједнице могу остваривати права која произилазе из Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, те предложити прописе које је потребно донијети на подручју Федерације БиХ - речено је након сједнице Владе.

До те иницијативе је дошло након жалби на основу којих је федерални МУП упознат о проблемима који су се појавили у пракси, а који се односе на истополне заједнице и уписе у матичну евиденцију.

У Гендер центру РС казали су у петак да је Влада Српске прва Влада у региону која је у оквиру Годишњег оперативног плана за равноправност полова у РС за 2016. годину, на њихов приједлог, усвојила сет програма и мјера за унапређење положаја ЛГБТ особа у РС.

У тој институцији су казали "Гласу Српске" да су још 2016. године одржали и прву конференцију о положају и правима ЛГБТ популације у РС на којој су представљени програми и мјере институционалним и ванинституционалним партнерима као и представницима међународних организација.

- Нови Кривични законик РС који је усвојен 2017. године садржи стандарде прописане препоруком Савјета министара Савјета Европе о мјерама борбе против дискриминације засноване на сексуалној оријентацији и родном идентитету. Усклађивање Кривичног законика са наведеном Препоруком извршено је на иницијативу Гендер центра - казали су.

Гендер центар РС, наводе, у оквиру мандата и надлежности стално прати усаглашавање прописа у РС са стандардима ЕУ.

У Одбору једнаких могућности Народне скупштине у петак нисмо успјели добити став.

У том одбору лани су казали да је дотадашње разматрање теме у вези са законом о истополним заједницама показало висок ниво противљења грађана, вјерских заједница, удружења из појединаца. Због тога су, кажу, склонији ставу да смо, као друштво, далеко од усвајања тог закона који прије неког евентуалног доласка на дневни ред мора проћи широку јавну расправу.

Тематска сједница

Чланови Заједничке комисија за људска права и Комисије за остваривање равноправности полова у Парламенту БиХ лани су одржали тематску сједницу на којој су сагледали стање и положај ЛГБТ особа у БиХ. Дио учесника је подвукао да су БиХ, ФБиХ, РС и Брчко дистрикта дужни да израде детаљан сет мјера којима ће унаприједити поштовање и заштиту људских права лезбијки, гејова, бисексуалних, трансродних и интерполних особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана