Erdoganova izjava opasna po mir u regionu

RTRS
Erdoganova izjava opasna po mir u regionu

Nakon Bakira Izetbegovića, i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je progovorio o Bosni i Hercegovini, koju mu je, kaže "u amanet ostavio" Bakirov otac Alija. Erdogan je u Istambulu rekao kako "Turska nikada neće ostaviti Mostar, Drinu, sultan Fatihovu džamiju..., jer je to kruna turske civilizacije, još od 15. vijeka."

"Aveti" prošlosti, "avreti" sadašnjosti i kvazi "amaneti", nekako sredinom oktobra – oko godišnjice smrti Alije Izetbegovića - sve češće vaskrsavaju da li iz Bakirovih ili iz Redžepovih usta. I ti, kvazi "amaneti" neminovno izazovu javne "kijamete", na, ionako, trusnom bh. tlu!

Ovog oktobra, nakon što je Erdogan, nimalo predsjednički /umjesto zvanične informacije/, tek "tvitnuo" javnosti da je ugostio "svog brata Bakira", vratila su se "braća" u prošlost - naizmjenično iz Sarajeva i Istanbula, nedopustivo "zaboravljajući" da nije 15. vijek, već 21. i da BiH nije i neće biti sultanat, kako je "istanbulskoj braći" poručio predsjednik Srpske Milorad Dodik. On je istupe je Erdogana okarakterisao neprihvatljivim i opasnim po mir i stabilnost u BiH. 

"Možda Erdogan jeste potomak sultana Fatiha, kako kaže, ali ovaj prostor nije sultanat niti će to ikada biti. Bar dok se Srbi pitaju, a pitaju se i pitaće se. Erdogan treba da brine o svom sultanatu, a mi znamo kako da brinemo o svojoj državi Republici Srpskoj. I sve što Erdogan može da čuva u BiH je imovina Izetbegovića, jer su mu i otac i sin Izetbegović samo to i mogli dati u amanet."

Podsjeća predsjednik Dodik "zaboravnu istanbulsku braću" da su dva od tri konstitutivna naroda u BiH islam upoznala na najbrutalniji način i da vladavinu Turaka pamte po prolivenoj hrišćanskoj krvi i odnošenju "djece u sepetima", što nije nikakvo civilizovano dostignuće! Naprotiv!

SNSD-ov Staša Košarac podsjeća da BiH nije vlasništvo jedne porodice. Na izjave Izetbegovića juniora reakciju, Košarac zahtijeva od bh. Predsjedništva, a na Erdoganov istup – od bh. diplomatije.

"Očekujem da ministar inostranih poslova i član Predsjedništva BiH upute protestnu notu, s obzirom na činjenicu da taj stav ne dijelimo svi u BiH i da su takvi stavovi antidejtonski i oni duboko vrijeđaju interese i Republike Srpske i srpskog naroda", rekao  je Košarac.

Izetbegovićev kolega u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić, za odgovore je danas bio nedostupan. Ministar inostranih poslova Igor Crnadak, na razgovor je pristao, a potom volšebno odustao. Ućutala se i međunarodna zajednica, inače dežurni komentator svake izjave ili odluke iz Banjaluke.

Uz podsjećanje da je Izetbegović stariji na čuvanje Erdoganu, mogao eventualno da ostavi samo onaj mali dio BiH kojim je gospodario, Mario Karamatić pita da li Bošnjacima zaista treba tutor, i da li su bošnjački političari pa i oni iz SDA, političari sa posebnim potrebama.

"Ta priča upravo SDA nanosi najveću političku i svkau drugu štetu, jer to samo može značiti da Alija Izetbegović unutar SDA nije vidio apsolutno nikoga ko bi to mogao nastaviti voditi uključujući i svog sina Bakira.

Sporadični glasovi razuma stižu i iz Sarajeva. SDP poručuje – država se ne ostavlja u nasljedstvo kućnim prijateljima već svim građanima. I vodeći bošnjački intelektualac Muhamed Filipović kaže kako Alija Izetbegović nije vlasnik BiH, da bi je povjeravao bilo kome na čuvanje. On podsjeća na istoriju s kraja 19. vijeka – Berlinski kongres i savremenike Miloša Obrenovića, kada su iz Turske u Sarajevo, umjesto pomoći, pristizale kaznene ekspedicije. Kada su Erdoganovi preci "pomiješali" amanete.

"Mi Bošnjaci imamo s Turcima jedan odnos koji nije baš fale vrijedan. Ako bi Erdogan iz toga izvodio nekakvu svoju posebnu odgovornost ili prava prema nama, nema tih prava i nema te odgovornosti. Naša politika mora da se zasniva na našoj volji, našeg naroda na odlukama koje donose naši politički predstavnici", ističe Filipović.

I kako god da se, u rovitoj BiH, završi ova epizoda iz serije "amaneta", nikada ne treba zaboraviti sve Izetbegovićeve, Erdoganove ili "lapsuse" bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua – iz Banjaluke sa otvaranja obnovljene Ferhadije, iz Prizrena, Istanbula, Sarajeva...Jer na to opominje istorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana