Ербез: Постигнута већина договора о прилагођавању ССП БиХ са ЕУ

Срна
Ербез: Постигнута већина договора о прилагођавању ССП БиХ са ЕУ

Брисел - Већина договора о прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ постигнута је на састанку у Бриселу, али још није фромализована, што би требало да се догоди у наредним мјесецима, изјавио је Срни члан преговарачког тима БиХ из Републике Српске у процесу адаптације Споразума Миљан Ербез.

Ербез је појаснио да коначни споразум о адаптацији на данашњем састанку делегација ЕУ и БиХ у Бриселу није потписан јер још неке ствари нису ријешене и нису усаглашене све ставке.


"Можда је захваљујући и тврђем ставу представника Републике Српске дошло до одређеног попуштања ставова ЕУ. Закључци Владе Републике Српске нису испоштовани, али се колико-толико успио извући максимум из лоше ситуације", сматра Ербез.

Ербез је истакао да је и на данашњем састанку као представник Републике Српске информисао присутне да није неопходна либерализација када је ријеч о тренутној пољопривредној ситуацији у БиХ, јер би могла да угрози ионако тешко стање у пољопривредном и прехрамбеном сектору.

Према његовим ријечима, на данашњем састанку било је ријечи о конкретним детаљима либерализације 217 производа који су се односили на трговину са Хрватском у трогодишњем предприступном периоду.

"Договорено је фазно прилагођавање за увоз одређених производа у БиХ, као што су млијеко, млијечни производи, месо и месне прерађевине. Још се преговара о оним производима као што су воће и поврће који су обухваћени аутономним трговинским мјерама", истакао је Ербез.

Он је додао да је седам производа тотално искључено из разговора о адаптацији, а за одређени број производа уведено је фазно приступање.

Ербез је напоменуо да је ЕУ прихватила неке захтјеве за повећање када је ријеч о извозу вина из БиХ у ЕУ са 16.000 на 40.000 хектолитара.

"Прихваћено је и повећање извоза шећера. Повећана је и квота извоза пастрмке из БиХ за 500 тона и шарана за 150 тона", навео је Ербез.

Ербез је у ранијим изјавама упозорио да ће додатна либерализација трговине још више ићи у корист држава ЕУ, што ће додатно отежати положај домаћих пољопривредника и индустрије у БиХ, а у питање ће бити доведен и велики број радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана