Episkop bački Irinej: SPC neće ćutati o Kosmetu

Srna
Episkop bački Irinej: SPC neće ćutati o Kosmetu

Beograd - Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej istakao je da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ neće ćutati o Kosovu i Metohiji, te da patrijarh srpski ima obavezu da govori o Kosmetu i daje očinski savjet svakom pravoslavnom vjerniku, pa i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Reagujući na izjavu potpredsjednika Vlade Srbije Zorane Mihajlović da Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ne bi trebalo da vrši pritisak na Vučića u vezi sa Kosmetom, episkop bački je ocijenio da, ako iko treba da zna šta na ovu temu misli SPC, onda je to patrijarh srpski.


"Patrijarh ima pravo i dužnost da da očinski savet svakom pravoslavnom verniku, pa i Vučiću, koji i ne krije da mu je do tog saveta stalo, te u dijalogu očekuje na prvom mestu odziv i stavove SPC, a potom Srpske akademije nauka i umetnosti i svih odgovornih institucija i pojedinaca", izjavio je za "Večernje novosti" episkop bački.

Episkop Irinej smatra da izjava Mihajlovićeve, osim što zbunjuje nelogičnošću, izaziva i nedoumice o smislu i mogućnostima unutrašnjeg dijaloga o Kosmetu, kakvog ga je u više navrata opisao Vučić.

"Mihajlovićeva zapravo demantuje i svesno obesmišljava poziv Vučića na zaista neophodan dijalog o budućnosti Srba i svih građana Srbije u našoj južnoj pokrajini", naveo je episkop bački Irinej.

Episkop bački smatra da je Mihajlovićeva uradila upravo ono za šta neosnovano optužuje srpskog patrijarha - izvršila pritisak na patrijarha i na sve u SPC kako se ne bi usudili da misle svojom glavom.

Patrijarh srpski Irinej rekao je ranije za "Novosti", odgovarajući na pitanje šta misli o unutrašnjem dijalogu o rješenju kosovskog pitanja, da vjeruje da ono što misle Crkva i narod misli i predsjednik Srbije.

Mihajlovićeva je juče izjavila da očekuje da SPC bude partner tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, kao i da prije početka razgovora ne vrši pritisak na Vučića. /kraj/vš/ljlj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana