Energetska zajednica otima nadležnosti RS

M. Čigoja, V. Kulaga
Energetska zajednica otima nadležnosti RS

Banjaluka, Sarajevo - BiH nema nikakvu nadležnost za energiju i donošenje zakona o gasu na nivou BiH je neprihvatljivo jer se radi o prenosu nadležnosti entiteta, izjavio je juče predsjednik RS Milorad Dodik.

Komentarišući zahtjev Sekretarijata energetske zajednice u Beču upućen BiH, Albaniji i Makedoniji da usvoje i predaju nacionalne akcione planove za obnovljivu energiju, Dodik je rekao da će RS pronaći način da se suprotstavi takvim zahtjevima koji podrazumijevaju prenos nadležnosti.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, koji je juče stigao u Sarajevo, pojasnio je da je prioritet donošenje pravnog okvira u sektoru gasa u skladu s Trećim energetskim paketom.

- BiH je imala posljednji rok do januara ove godine da konačno počne s ispunjavanjem svojih obaveza, ali je izbjegla sankcije. Ukoliko ne ispoštuje zahtjev, biće podvrgnuta sankcijama - istakao je Kopač i optužio RS da je blokirala ispunjavanje tog zadatka.

Dodik je istakao da dolazak Kopača govori o tome da on vjeruje u skupštinsku većinu u BiH koja će nakon osmogodišnjeg odbijanja RS donijeti zakon o gasu na nivou BiH.

- To je neprihvatljivo. RS nije dala saglasnost za to, jer je to klasičan primjer prenosa nadležnosti - rekao je Dodik.

Kazao je da je onog momenta kada je Evropa zaustavila gradnju gasovoda "Južni tok" bilo jasno da ona želi da snabdijeva ovaj prostor putem "Sjevernog toka" i tako učini region zavisnim u snabdijevanju gasom i ovlada ovdašnjim energetskim potencijalom.

- Oni žele da ruski gas ne dolazi u Srpsku iz Srbije, nego iz Hrvatske. Zato potenciraju priču o izgradnji gasovoda od Broda prema Zenici - rekao je Dodik i dodao da samo naivni ne vide o čemu je riječ.

Poručio je da će Srpska nastaviti da pokušava da se priključi na postojeći gasovod kod Zvornika i da preko Bijeljine gradi gasovod prema Banjaluci, jer bi priključenje na gasovod iz Hrvatske ili nekog drugog pravca bilo mnogo skuplje i nepovoljnije.

- To je onaj isti gas koji dolazi iz Rusije, samo u tom slučaju mi bismo morali da plaćamo ogromnu cijenu. Nećemo davati saglasnosti za gasovod Brod - Zenica jer se time Srpska čini dodatno zavisnom od gasa sa nekih drugih destinacija - naglasio je Dodik.

Direktor preduzeća "Gas-Res" Slobodan Puhalac izjavio je da Sekretarijat Energetske zajednice ima obavezu da priprema i usaglašava akta sa članicama da bi se na idućem sastanku ministarskog savjeta Energetske zajednice u skladu sa potpisanim ugovorom donosile, prije svega, preporuke, a onda i odluke.

- Kopač je, izgleda, tokom svog višegodišnjeg boravka u Sarajevu, radeći u drugoj branši, ispustio iz vida da je po Ustavu energetika u nadležnosti entiteta. U dobroj namjeri ga podsjećamo na regulaciju sektora gasa u Sjevernoj Irskoj po modelu koji bi bio prikladan i za BiH. S druge strane, možda mu se vrijeme boravka u Sarajevu poklopilo sa mandatom Pedija Ešdauna, pa pokušava da radi po istom principu i u korist jedne strane, zanemarujući principe koordinacije i usaglašavanja - kazao je Puhalac.

Govoreći o gasovodu Brod - Zenica, Puhalac je kazao da tu mora upitati o čijem se tu gasu radi.

- Poznato je da Hrvatska ne raspolaže dovoljnim količinama gasa ni za vlastite potrebe - zaključio je Puhalac.

Kopač je u Sarajevu, gdje se sastao sa članovima komisija za saobraćaj i komunikacije oba doma Parlamenta BiH, poručio da BiH zaostaje u obavezama koje je preuzela kao član Energetske zajednice.

- Najveći problem je pitanje gasa, a BiH je već bila osuđena zbog konstantnog kršenja međunarodnih obaveza. Činjenica je da BiH nema zakon o gasu iako ima gasni sistem. To odsustvo pravnog poretka i nepoštovanje međunarodnih obaveza predstavlja veliki problem - rekao je Kopač.

On je najavio otvaranje i drugih pitanja na nivou BiH koja znače prenos nadležnosti.

- Ako se žele poštovati međunarodne obaveze, ako se preuzimaju neke direktive, onda se neke stvari moraju riješiti na nivou BiH, kao što je uspostavljanje agencije za naftne rezerve, jednog regulatora za tržište električne energije koji sada postoji i regulatora za područje gasa koji ne postoji - naveo je Kopač i dodao da je potreban i jedan akcioni plan za obnovljive izvore energije i akcioni plan za energetsku efikasnost.

On je istakao da alternative "Južnom toku" postoje, ali da postoje i političke prepreke.

- Najrealniji od projekata je gasovod Slobodnica - Brod - Zenica - istakao je Kopač.

Bivši ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić rekao je ranije da su, umjesto insistiranja na zakonu o gasu, predstavnici Energetske zajednice predložili da ovo pitanje bude riješeno po belgijskom modelu, odnosno posredstvom sporazuma između entiteta.

Obaveze

RS je, za razliku od FBiH, u potpunosti realizovala svoje obaveze iz Drugog energetskog paketa. Srpska je zakonom regulisala oblast u vezi sa gasom i Vlada RS nije spremna da bilo kakve nadležnosti iz te oblasti prenosi na nivo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana