Експанзија анархије на порталима

Горaн Мaунaгa
Експанзија анархије на порталима

Бaњaлукa - Њуз портали у БиХ, који немају ни контакт, ни адресу, ни одговорно лице, ни имена аутора текстова, су у експанзији, а из Савјета за штампу БиХ кажу да у сарадњи са правосудним институцијама, тужилаштвима и полицијским агенцијама раде на увођењу реда и закона у тој области.

Извршни директор Савјета за штампу Љиљана Зуровац каже да се, кад је ријеч о дјеловању портала без адресе одговорних лица, ради о правој експанзији анархије.

- Савјет за штампу покренуо је прошле године акцију под називом “Нисте невидљиви” с циљем да анимирамо све институције да заједно радимо на откривању идентитета анонимних постављача пријетњи, хушкања, говора мржње на порталима, односно загађивача медијског простора - каже Зуровчева.

Додаје да је једна од тих мјера која треба да заживи етички стандард и питање постављања и регулисања коментара на веб порталима.              

- Полиција и тужилаштво треба да сарађују у откривању ИП адреса оних који постављају пријетње, вријеђају, користе говор мржње. Имали смо доста пријава грађана и новинара којима пријете. Сада покушавамо и са правосудним органима да ријешимо проблем са онима који немају ни импресум - каже Зуровчева.   

Она истиче да је много портала на којима нема имена аутора и импресума, иза којих се крију политичке структуре.

Каже да се нада да ће се у сљедећој години доћи до резултата и потребе да се направи званични централни регистар информативних портала у БиХ.

Додаје да закони постоје, али да тужилаштва нису урадила баш ништа. Сматра да би у тај посао требало да се укључи и Регулаторна агенција за комуникације (РAК).            

Зуровчева каже да на семинару одржаном у јуну, чија тема су управо били портали без адресе и пријетње, није био присутан једино ниједан тужилац из Бањалуке.

Стручњаци у овом послу кажу да је јако тешко успоставити законску регулативу на том пољу. У Европи је то препуштено НВО организацијама.

- Ми смо хтјели да се овдје направи саморегулација, али то ће тешко и споро ићи. За почетак, проблем је и дефинисање шта је блог, шта њуз портал, сајт, а шта портал. За сада у БиХ једино МУП РС има одјељење за борбу против сајбер криминала, додаје она. 

Зуровчева каже да ми имамо добре законе који се лоше примјењују и истиче да кривични закони у БиХ прецизирају одговорност код говора мржње, али да институције нису спремне да уђу у његову примјену.

“Глас Српске”

Сви запослени у редакцији “Гласа Српске” 27. јуна Тужилаштву и МУП-у РС упутили су Кривичну пријаву против НН лица због пријетњи новинарима “Гласа Српске” на “Фејсбук” групи “Спасимо Пицин парк” и порталу “Гласа”.

Тужилац Сњежана Живковић полицији није дала налог за отварање истраге, наводећи да те пријетње “нису кривично дјело”. Полиција је предмет ставила ад акта, а тужилац Живковић је отишла на годишњи одмор. 

Редакција “Гласа Српске” упутила је Високом судском и тужилачком савјету приговор на рад тужиоца.

Правне државе

Основни суд у Новом Саду осудио је 27. априла 2010. Владимира Самарџића на три мјесеца затвора због пријетњи упућених путем “Фајсбука” новинарки Б92 Бранкици Станковић.

- Треба је заклати и дати овима са Б92 да је поједу, мртва курво - због ових пријетњи на “Фајсбук” профилу групе “Инсајдер” Самарџић је отишао у затвор. 

Студент са Флориде признао је у мају ове године кривицу пред америчким федералним судом због пријетњи смрћу упућених предсједнику Бараку Обами путем “Фејсбука”. 

Њега су у фебруару ухапсили припадници Тајне службе.  Суочен је са затворском казном од најмање једне године.

На “Фејсбук” групи “Спасимо Пицин парк” објављене су пријетње “Ове секе из Гласа треба повјешати”, “Ушице сикире па у чело” (упућене новинару “Гласа” Небојши Томашевићу), на које нико не реагује. На порталу “Гласа Српске” објављена је пријетња “Убити вас треба!!!”, због које смо били принуђени да затворимо опцију коментара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана