Ekspanzija anarhije na portalima

Goran Maunaga
Ekspanzija anarhije na portalima

Banjaluka - Njuz portali u BiH, koji nemaju ni kontakt, ni adresu, ni odgovorno lice, ni imena autora tekstova, su u ekspanziji, a iz Savjeta za štampu BiH kažu da u saradnji sa pravosudnim institucijama, tužilaštvima i policijskim agencijama rade na uvođenju reda i zakona u toj oblasti.

Izvršni direktor Savjeta za štampu Ljiljana Zurovac kaže da se, kad je riječ o djelovanju portala bez adrese odgovornih lica, radi o pravoj ekspanziji anarhije.

- Savjet za štampu pokrenuo je prošle godine akciju pod nazivom “Niste nevidljivi” s ciljem da animiramo sve institucije da zajedno radimo na otkrivanju identiteta anonimnih postavljača prijetnji, huškanja, govora mržnje na portalima, odnosno zagađivača medijskog prostora - kaže Zurovčeva.

Dodaje da je jedna od tih mjera koja treba da zaživi etički standard i pitanje postavljanja i regulisanja komentara na veb portalima.              

- Policija i tužilaštvo treba da sarađuju u otkrivanju IP adresa onih koji postavljaju prijetnje, vrijeđaju, koriste govor mržnje. Imali smo dosta prijava građana i novinara kojima prijete. Sada pokušavamo i sa pravosudnim organima da riješimo problem sa onima koji nemaju ni impresum - kaže Zurovčeva.   

Ona ističe da je mnogo portala na kojima nema imena autora i impresuma, iza kojih se kriju političke strukture.

Kaže da se nada da će se u sljedećoj godini doći do rezultata i potrebe da se napravi zvanični centralni registar informativnih portala u BiH.

Dodaje da zakoni postoje, ali da tužilaštva nisu uradila baš ništa. Smatra da bi u taj posao trebalo da se uključi i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).            

Zurovčeva kaže da na seminaru održanom u junu, čija tema su upravo bili portali bez adrese i prijetnje, nije bio prisutan jedino nijedan tužilac iz Banjaluke.

Stručnjaci u ovom poslu kažu da je jako teško uspostaviti zakonsku regulativu na tom polju. U Evropi je to prepušteno NVO organizacijama.

- Mi smo htjeli da se ovdje napravi samoregulacija, ali to će teško i sporo ići. Za početak, problem je i definisanje šta je blog, šta njuz portal, sajt, a šta portal. Za sada u BiH jedino MUP RS ima odjeljenje za borbu protiv sajber kriminala, dodaje ona. 

Zurovčeva kaže da mi imamo dobre zakone koji se loše primjenjuju i ističe da krivični zakoni u BiH preciziraju odgovornost kod govora mržnje, ali da institucije nisu spremne da uđu u njegovu primjenu.

“Glas Srpske”

Svi zaposleni u redakciji “Glasa Srpske” 27. juna Tužilaštvu i MUP-u RS uputili su Krivičnu prijavu protiv NN lica zbog prijetnji novinarima “Glasa Srpske” na “Fejsbuk” grupi “Spasimo Picin park” i portalu “Glasa”.

Tužilac Snježana Živković policiji nije dala nalog za otvaranje istrage, navodeći da te prijetnje “nisu krivično djelo”. Policija je predmet stavila ad akta, a tužilac Živković je otišla na godišnji odmor. 

Redakcija “Glasa Srpske” uputila je Visokom sudskom i tužilačkom savjetu prigovor na rad tužioca.

Pravne države

Osnovni sud u Novom Sadu osudio je 27. aprila 2010. Vladimira Samardžića na tri mjeseca zatvora zbog prijetnji upućenih putem “Fajsbuka” novinarki B92 Brankici Stanković.

- Treba je zaklati i dati ovima sa B92 da je pojedu, mrtva kurvo - zbog ovih prijetnji na “Fajsbuk” profilu grupe “Insajder” Samardžić je otišao u zatvor. 

Student sa Floride priznao je u maju ove godine krivicu pred američkim federalnim sudom zbog prijetnji smrću upućenih predsjedniku Baraku Obami putem “Fejsbuka”. 

Njega su u februaru uhapsili pripadnici Tajne službe.  Suočen je sa zatvorskom kaznom od najmanje jedne godine.

Na “Fejsbuk” grupi “Spasimo Picin park” objavljene su prijetnje “Ove seke iz Glasa treba povješati”, “Ušice sikire pa u čelo” (upućene novinaru “Glasa” Nebojši Tomaševiću), na koje niko ne reaguje. Na portalu “Glasa Srpske” objavljena je prijetnja “Ubiti vas treba!!!”, zbog koje smo bili prinuđeni da zatvorimo opciju komentara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana