Ekskluzivno: Spisak svih pripadn El-mudžahedina

Glas Srpske
Ekskluzivno: Spisak svih pripadn El-mudžahedina

Na Mahmuljinovom spisku kao pripadnici "El-mudžahedina" navedena su imena dvojice Banjolučana - Edina Gačića i Ismeta (Hasana) Gunića

BANjA LUKA - Na spisku 1.774 pripadnika odreda "El-mudžahedin", koji je Generalštabu bošnjačke Armije RBiH krajem februara 1996. godine dostavio prvi čovjek Trećeg korpusa general Sakib Mahmuljin, nalaze se imena i nekoliko stotina domaćih, takozvanih "bijelih mudžahedina".

U dokumentu pod oznakom "vojna tajna, strogo povjerljivo", koji je u posjedu "Glasa Srpske", navedena su imena i prezimena, matični brojevi, dužina vojnog staža, kao i zemlja i grad porijekla pripadnika "El-mudžahedin" odreda. Najveći broj domaćih pripadnika "El-mudžahedina" je sa područja Zenice, Travnika, Gornjeg Vakufa, Jajca, Sarajeva, a ima ih i iz Banje Luke, Gradiške...

Kako su se ponašali najbolje govore izjave svjedoka, koji su preživjeli mučenja i torture u mudžahedinskim kampovima Kamenica i Gostović na Ozrenu. U januaru 1998. godine istražioci beogradskog Komiteta za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava, zaštićeni svjedok govorio je da je tokom trinaestodnevnog boravka u logoru u Kamenici, pored Alahovih ratnika iz islamskih zemalja, vidio i Bošnjake iz cijele BiH, domaće mudžahedine.

On je prepoznao izvjesnog Gunića iz banjolučkog naselja Nova Novoselija. Riječ je o Ismetu (Hasana) Guniću, rođenom 1958. u Banjoj Luci, a koji je, sudeći po Mahmuljinovom spisku pripadnika "El-mudžahedin" odreda, u ovoj jedinici služio od 4. marta 1994. do 25.12.1995. godine. Na Mahmuljinovom spisku pod rednim broje 658, kao pripadnik "El-mudžahedina" naveden je još jedan Banjolučanin - Edin Gačić, koji je pod zastavu džihada stao kao devetnaestogodišak 20. septembra 1995, a u odredu je ostao do 24. decembra iste godine. Ipak, najbrojniji među domaćim mudžahedinima bili su Zeničani, što je i razumljivo, s obzirom na činjenicu da je u Zenici bila smještena glavna mudžahedinska komanda.

Tako su, primjera radi, u odredu "El-mudžahedin" bili Mevludin Bahtijarević, Idriz Bajramović, sedmorica Arnauta i to Edib, Elvedin, Fahrudin, Jakub, Mirnes, Semir i Šemsudin, petorica Bošnjaka - Alija, Muhamed, Ramo, Sifet i Vahid... Odmah poslije Zeničana, najbrojniji domaći pripadnici "El- mudžahedin" odreda, po spisku koji je potpisao general Sakib Mahmuljin, bili su Travničani. Tako su sedmorica Alića iz Travnika - Almedin, Almir, Elvedin, Emsad, Hadis, Hasim i Smail u različitim vremenskim periodima nosili oznake "El-mudžahedin" odreda. Rame uz rame s njima, bila su i desetorica Brkića, trojica Čelebića, ali četvorica Čivića iz Kaknja, četvorica Colića iz Žepča.

Interesantno je da je većina domaćih mudžahedina bila u sastavu jedinice "El-mudžahedini" u vrijeme kada su i počinjeni najteži ratni zločini protiv srpskih i hrvatskih civila i vojnika. To se posebno odnosi na zarobljene srpske vojnike i civile u akcijama Armije RBiH na Vozući u ljeto i jesen 1995. godine, o čemu postoje brojna svjedočenja, ali i promotivni video-zapisi. Ove snimke kasnije je "Al-Kaida" prosljeđivala u inostranstvo, kao pozive novim Alahovim borcima za džihad. Komandant nekadašnjeg Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin u dokumentu od 26. februara 1996. godine sa oznakom "vojna tajna - strogo povjerljivo" naveo je da odred "El-mudžahedin" broji 1.774 pripadnika.

Ovaj dokument u posjedu "Glasa Srpske" potvrđuje da je "El-mudžahedin", kao vojna jedinica 5689, bio u sastavu Armije RBiH, što u Haškom tribunalu pokušava da opovrgne odbrana bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH generala Rasima Delića. Spisak pripadnika odreda Mahmuljin je dostavio Generalštabu Armije BiH mjesec dana nakon isteka dejtonskog roka za otkazivanje gostoprimstva stranim državljanima koji su se tokom rata borili u sastavu Armije RBiH. U dokumentu su navedena lica koja su u BiH došla od 1. maja 1993. godine i kasnije, a nema podataka o mudžahedinima koji su došli prije ili na samom početku rata. D. MAJSTOROVIĆ Najradikalnije vehabije Najradikalniji pripadnici jedinice "El-mudžahedin" bili su pripadnici vehabijskog pokreta iz BiH.

Tako se na Mahmuljinovom spisku nalazi Adnan (Ćamil) Pezo, za kojeg je navedeno da je bio pripadnik odreda "El-mudžahedin" od 20. oktobra 1993. do 28. decembra 1995. godine. Rođen je 1973. godine u Prijedoru, gdje je živio sa roditeljima i dva brata do svoje 14. godine, kada odlazi u Vazduhoplovnu gimnaziju JNA u Mostaru.

Po završetku, upisuje Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Početkom rata u Hrvatskoj, Akademija se izmješta u Rajlovac, a Pezo je napušta 30. aprila 1992. godine i vraća se u Prijedor, a potom odlazi u Hrvatsku, gdje se priključio jedinici "Zmaj od Bosne".

Krajem '93. vraća se u BiH i od 20. oktobra iste godine pripadnik je Odreda "El-mudžahedin". Bio je predsjednik Aktivne islamske omladine, a i danas je njen aktivni član. Do 1992. godine, kaže, nije znao obaviti namaz. Na komentar da bi danas, da nije bilo rata, bio pilot kaže: "To da nije... otvaraju se vrata šejtanu. Alah mi je odredio sudbinu ovako kako mi je odredio".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana