Џемате не могу да отму из канџи параџемата

Горан Маунага
Џемате не могу да отму из канџи параџемата

Сарајево - Ниједан параџемат у БиХ још није обуставио рад, нити је било који од њих стављен под окриље Исламске заједнице, а најтврђи орах биће неколико случајева у којима су под притиском радикалних исламиста регуларни џемати претворени у отуђене вјерске центре.

Истакао је то саговорник "Гласа Српске" близак безбједносним структурама које одавно прате активности у параџематима у којима радикални исламисти шире опасне идеје и врбују џихадисте за страна ратишта и терористичке акције у БиХ.

- Постоје џемати који су наводно у систему Исламске заједнице, али су их преузели људи са радикалним тумачењем ислама и они су фактички према начину на који се обављају вјерски обреди параџемати. Један од примјера је у бихаћком муфтијству, гдје се годинама незадовољне џематлије безуспјешно буне против рада џемата који нису лојални Исламској заједници. Ту су џемати већ претворени у параџемате, а они ће остати ван контроле Исламске заједнице, иако се покушава приказати да су под њеним кровом - каже наш саговорник.

Реис Исламске заједнице БиХ Хусеин Кавазовић недавно је наложио укидање параџемата, али је та иницијатива наишла на чврст отпор у радикалним круговима повезаним са вехабијским покретом.

- Та иницијатива осуђена је на пропаст све док се реис не обрачуна са радикалним исламистима у својим редовима и члановима који подржавају рад нелегалних џемата. Ту је ријеч углавном о професорима који су школовани у Саудијској Арабији, Пакистану и Тунису. Ти радикални професори одлазе у параџемате, тамо држе предавања и додатно радикализују ситуацију. Доста је таквих у Исламској заједници који пружају максималну подршку параџематима и реис Кавазовић мора прво с њима да се обрачуна. Примјер је хафиз Џевад Голош из Мостара, који је члан Ријасета Исламске заједнице. Он је студирао у Сирији, а уз његово посредовање на ратиште у ту земљу отишао је велики број младића из БиХ - тврди наш саговорник и додаје да проблем рјешавања нелегалних џемата усложњавају сарадници Исламске заједнице који дјелују у иностранству.

Голош се јавио на свој број телефона у Норвешкој, а када је чуо питање, спустио је слушалицу.

На опасност претварања џемата у параџемате указао је недавно и асистент на Факултету исламских наука у Сарајеву Самедин Кадић, који сматра да је то велика опасност.

- Она је до изражаја дошла од када трају покушаји укључивања параџемата у састав Исламске заједнице. Сасвим је реалан сценарио претварања џемата у параџемате. Знајући параџематску ревност и џематску равнодушност према дневним намазима, врло је могуће да ће многи џемати сигурно постати параџемати - сматра Кадић.

Замјеник реиса Хусеин Смајић најављује да ће се с онима који не прихвате наредбу реиса обрачунати државни органи и институције.

- Све што се догађа у тим нелегалним џематима у фебруару ће бити ствар државе. Она ће одлучити како ће их угасити и шта ће урадити с њима - рекао је Смајић.

Реис Кавазовић је средином јануара затражио да до краја фебруара сви параџемати, којих према процјенама има више од 60, буду угашени, односно враћени под окриље Исламске заједнице БиХ. Та је иницијатива наишла на велики отпор вехабијских вођа и проповједника, а велики дио њих покушава то избјећи судским регистровањем као удружења грађана и невладиних организација.

Велика Кладуша

Имам меџлиса у Великој Кладуши Зумрет Ћорагић рекао је "Гласу Српске" да на том подручју има 27 џемата.

- Сви су у систему Исламске заједнице - тврди Ћорагић.

Упућени, међутим, тврде да су пола од тог броја параџемати који су настали од џемата, а који су под окриљем Исламске заједнице. С тог подручја десетак младића је послато на ратиште у Сирију, а вехабијски вођа Хусеин Билал Боснић ту је започео градњу исламистичког центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана