Душан Пророковић, члан Института за међународну политику и привреду: НАТО жели своје људе на власти у БиХ

Вељко Зељковић
Душан Пророковић, члан Института за међународну политику и привреду: НАТО жели своје људе на власти у БиХ

БиХ се већ годинама налази под јавним или тајним утицајима појединих западних сила и њихових служби, тврди у интервјуу за “Глас Српске” Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду из Београда.

Истиче да га није изненадила изјава предсједника Србије Александра Вучића о мијешању страних сила у изборни процес у БиХ.

- Странци су се увек мешали у изборе. И не само у њих. Некада брутално, када су одстранили преко 100 функционера СДС-а, а некада дискретно финансирајући пропагандне кампање. Они никада ништа нису препуштали случају - истакао је Пророковић.

ГЛАС: Шта се крије иза овог мијешања и наводних покушаја да се утиче на изборе у БиХ?

ПРОРОКОВИЋ: Они желе БиХ угурати у НАТО. По сваку цијену! И за то им треба кооперативна власт у Републици Српској, која је до сада блокирала ово учлањење. Још од Бутмирског процеса уочљиво је да они покушавају “исисати” суштину из Републике Српске.

ГЛАС: А то значи?

ПРОРОКОВИЋ: Покушавају да смање надлежности Републике Српске како би она остала без икаквих функција, са некаквом титуларном скупштином и владом, која би се бавила само комуналним проблемима. У том контексту, мислим да је појединим западним центрима моћи у интересу да се институционални оквир унутар Босне и Херцеговине мења, а како би се одблокирали процеси које су они започели. Њима јако смета то што БиХ још није у НАТО-у.

ГЛАС: Да ли су и у коликој мјери поједине иностране амбасаде укључене у ове активности?

ПРОРОКОВИЋ: Претпостављам да јесу јер им је то посао. Али, имају они доста начина на који то раде. До савршенства су развили механизме утицаја. Некада је то ишло преко дипломатских представништава, а данас преко медија, невладиних организација, појединаца у политичким партијама... То је разрађено до нивоа савршенства. Наравно, не треба заборавити ни ОХР, те чињеницу да високи представници у БиХ имају овлашћења која се могу поредити с онима која су некада имали колонијални управници у 19. веку.

ГЛАС: Недавно сте изјавило да је врло индикативно што се у декларацији Самита НАТО-а у Бриселу нашла реченица у вези са предстојећим изборима у БиХ.

ПРОРОКОВИЋ: Да, за мене је крајње необично да се једна овако моћна војна организација бави догађајем као што су избори у БиХ, али и референдум у Македонији. То значи да им је јако стало да исход предстојећих избора у Босни и Херцеговини буде по њиховој вољи. Да у Републици Српску на власт дођу људи који им одговарају, а који ће проводити у дела њихове планове.

Русија ће штитити “Дејтон”

ГЛАС: Како гледате на недавну посјету министра иностраних послова Руске Федерације Бањалуци?

ПРОРОКОВИЋ: Као прво, Русија је учествовала у креирању Дејтонског споразума. Она је данас велика сила, којој је стало да буде очуван један овакав међународни споразум. У том смислу руководство Српске може користити своје пријатељске односе са представницима руске власти како би остварило своје циљеве. То је легитимно. Као друго, не треба заборавити ни економски аспект ове приче. Руске инвестиције у Србији су помогле да се стабилизују економске прилике. То је прилика коју и РС треба да искористи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана