Дудаковић коначно на оптуженичкој клупи

Ведрана Кулага
Дудаковић коначно на оптуженичкој клупи

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је јуче оптужницу против ратног команданта Петог корпуса Армије РБиХ Атифа Дудаковића и још 16 припадника те јединице због злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Крајине.

Дудаковић, који је командовао акцијама “Грмеч 94” и “Сана 95”, ухапшен је крајем априла са још неколико некадашњих припадника Петог корпуса, а оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Из Тужилаштва БиХ јуче је саопштено да Дудаковића и остале терете за злочине против човјечности почињене на подручју Босанског Петровца, Кључа, Крупе на Уни, Санског Моста, уништавања 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката те за ратне злочине против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

- Оптужени се терете за убиства више од 300 лица српске националности, међу којима је највише цивила, углавном старијег животног доба, те војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу. Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за одређеним бројем убијених се и даље трага - рекли су у Тужилаштву БиХ.

Дио оптужнице против Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

- Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала - саопштено је из Тужилаштва.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић сматра да је оптужница много раније требало да буде подигнута.

- Сама чињеница да оптужене терете за убиство више од 300 Срба говори о звјерствима припадника бошњачких војних формација којима је директно наређивао Дудаковић - рекао је Чубриловић Срни.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ће Суд БиХ потврдити оптужницу на основу обимне оптужнице и доказног материјала.

Којић је рекао да је поступајућем тужиоцу достављено 8.000 страница тог материјала који се односи на идентификације и размјене, оригиналну видео-документацију и другу која потврђује размјере злочина почињеног над Србима од 13. септембра до 10. октобра 1995. године на подручју Крајине.

- Важно је да се Суд БиХ води правдом и правичношћу те да на крају поступак буде окончан дуготрајном казном затвора за Дудаковића и остале - казао је Којић.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић очекује да ће Суд БиХ потврдити оптужницу те их осудити на максималне затворске казне.

Истрага о злочинима Петог корпуса траје 12 година у Тужилаштву БиХ. Против Дудаковића су још 2006. кривичну пријаву тој правосудној институцији поднијели тадашњи предсједник и премијер РС Драган Чавић и Милорад Додик, а МУП РС поднио извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Многобројне телевизије су објављивале видео-записе на којима се Дудаковић види као актер и наредбодавац ратних злочина. На једном од њих чује са како Дудаковић виче: “Нек пали све одреда!”, те како наређује стријељање двојице заробљеника. Те снимке Дудаковић је називао “монтажама” и “вађењем ријечи из контекста”. На једном од њих, приликом напада на Босански Петровац, издао је монструозну наредбу: “Кољи, пали, силуј и убијај све што је српско!”.

Атиф Дудаковић је изазвао пажњу јавности лани крајем маја када је код Коњица упућен позив свим Бошњацима старијим од 17 година да се наоружају, поручујући да рат није завршен, већ да је само престала пуцњава.

Оптужени

Уз Атифа Дудаковића оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић, звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић, звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана