Драго Пузигаћа, потпредсједавајући Дома народа Парламента ФБиХ: Повратак Срба у ФБиХ доживљава крах

Жељка Домазет
Драго Пузигаћа, потпредсједавајући Дома народа Парламента ФБиХ: Повратак Срба у ФБиХ доживљава крах

Срби у ФБиХ су препуштени сами себи, па и повратници који би ту живјели, немају од чега. Укратко, може се констатовати да повратак у Федерацију доживљава крах.

Изјавио је то у интервјуу "Гласу Српске" новоименовани потпредсједавајући Дома народа Парламента ФБиХ из реда српског народа Драго Пузигаћа.

* ГЛАС: Вашим избором коначно је попуњено руководство Дома народа Парламента ФБиХ. Како коментаришете чињеницу да се у федералним институцијама тешко попуњавају позиције које припадају Србима?

ПУЗИГАЋА: То питање треба ријешити на другачији начин. Срба нема довољно ни у кантоналним скупштинама и то је очигледан показатељ да је Срба у Федерацији веома мало.

* ГЛАС: За Ваш избор није гласао комплетан Клуб из кога долазите. Зашто?

ПУЗИГАЋА: То је највећим дијелом због става и проблема који нам ствара СДП. Највише делегата откако сам у Дому народа има СДП. У прошлом мандату од 17 делегата, када је Клуб Срба био попуњен, имали су десет својих делегата, а сада од 13, имају шест. Практично, СДП диктира услове и на тај начин креирају политику Клуба Срба.

* ГЛАС: Србима у ФБиХ конце мрси СДП?

ПУЗИГАЋА: То је више него очигледно. Ако се сагледају изборни мандати од 2002. до данас, највише делегата у Клубу Срба било је из СДП-а.

* ГЛАС: Да ли са Клубом Срба довољно комуницира потпредсједник ФБиХ из реда српског народа Милан Дуновић који је из ДФ-а?

ПУЗИГАЋА: Према мојим сазнањима, не. Нема готово никакве комуникације. Представници српског народа постоје да би се задовољила форма. Није ријетко, и о томе је јавност брујала, да су се неки Бошњаци углавном изјашњавали као Срби пред изборе. Овакав Дом народа, што се показало и избором Дуновића за потпредсједника, не треба никоме. То је чисти промашај. Домови народа су замишљени тако да представљају конститутивне народе, а то у ФБиХ није случај.  Због тога и јесте изузетно тежак положај Срба у Федерацији.

* ГЛАС: Како Ви видите положај Срба у ФБиХ?

ПУЗИГАЋА: Веома је тежак. Проблем повратника, а и генерално Срба у ФБиХ, је што немају посла. Као да су у путујућем циркусу. Мислим да би сви у БиХ који су за истински повратак требало да га и подрже и да то не буду само декларативне приче.

* ГЛАС: Како Србима који су остали или се вратили у ФБиХ помажу институције тог ентитета?

ПУЗИГАЋА: Помажу у оквиру својих могућности, како кажу. Но, то треба много више и јаче да чине. Без инвестирања у повратничка мјеста и без отварања нових капацитета нема помоћи. На подручју Дрвара, Гламоча, Грахова, Босанског Петровца нема готово никакве производње. Послови који се раде у вези су са дрвном индустријом или резањем грађе, па и цијепањем дрва. То је врло мало послова, а других нема. Укратко, може се констатовати да повратак доживљава крах.

* ГЛАС: Колико, према Вашем мишљењу, има Срба у ФБиХ?

ПУЗИГАЋА: Према мојим процјенама, нема их више од 40.000. Срби су препуштени сами себи, па стога и они повратници који би ту живјели, немају од чега. Одлазе опет у Бањалуку, Београд, Бијељину, Шамац... Бошњака у РС је више јер добијају већу помоћ. Када би Срби у ФБиХ добили макар 50 одсто тога, ми бисмо били задовољни.

Мало дјеце

* ГЛАС: Каква је ситуација када је ријеч о српском језику у Федерацији?

ПУЗИГАЋА: Што се тиче подручја из кога ја долазим, ту у школама постоји српски језик и ми смо се изборили за то прије неколико година. У осталим општинама и кантонима није такво стање, но ту је, поред језика, проблем и веома мали број дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана