Dodiku uručena povelja počasnog građanina Gradiške

Dodiku uručena povelja počasnog građanina Gradiške 24.04.2018 22:31 | Srna

Gradiška - U Gradišci je večeras održana svečana akademija povodom Dana opštine i 73 godine od oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, na kojoj je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uručena Povelja počasnog građanina.

Dodik je rekao da je ponosan na ovo priznanje, s obzirom na to da Gradišku doživljava svojim zavičajem jer je odrastao na samoj granici sa ovom opštinom.

"Gradiška je uvijek za mene bila zavičaj i drago mi je da sam sa dobrim ljudima iz ove opštine mogao godinama da doprinosim poboljšanju uslova za život. Više od 200 miliona KM odobreno je u posljednjih 12-13 godina za vrijeme mog političkog angažmana za direktne intervencije na području opštine Gradiška", naglasio je Dodik.

On je rekao da će nastaviti da radi na stvaranju uslova za obezbjeđivanja što više novih radnih mjesta, dodajući da je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić veoma agilan da obezbijedi uslove za aktiviranje industrijskih zona.

Dodik je najavio da će na području Gradiške biti izgrađen i dom kulture u Novoj Topoli, put od Podgradaca prema Mrakovici, završena sportska dvorana i poslovni centar, te realizovano mnogo drugih projekata.

"U svemu tome učestvovaće institucije Republike Srpske i ja ću im davati podstrek, ne samo ovdje u Gradišci, već širom Srpske da u ovoj godini bude realizovano što više poslova", rekao je Dodik.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je Dan opštine prilika za prisjećanje na sve one koji dali živote za slobodu, za Republiku Srpsku koju treba čuvati i razvijati.

"S ponosom gledamo na ono što smo uradili uz podršku predsjednika Srpske i Vlade da bismo stvorili bolje uslove života. Treba da radimo još marljivije i bolje, a mislim da smo prepoznali kojim pravcem treba da idemo", rekao je Adžić.

On je naglasio da za rukovodstvo opštine Gradiška mnogo znači podrška predsjednika Dodika koji razumije građane i privrednike u ovoj lokalnoj zajednici i koji je uvijek uz njih, daje im moralnu, ali i materijalnu podršku.

Na večerašnjoj svečanosti Povelja opštine Gradiška uručena je ljekaru Slavku Manojloviću za izuzetan doprinos u oblasti zdravstva, Stevki Šmitran za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i kulture i Borislavu Prpošu za izuzetan doprinos u oblasti umjetnosti.

Zahvalnice opštine Gradiška dodijeljene su Zvjezdani Gagić za postignute rezultate u sportu, Jovi Jerkoviću za izuzetne zasluge u oblasti muzičkog stvaralaštva i društvenog rada, preduzećima "Lion", "Golić-trejd", "PMP Jelšingrad-FMG" za rezultate u privredi i Udruženju inovatora Gradiška za rezultate postignute u oblasti inovatorstva.

U programu svečane akademije povodom Dana opštine Gradiška učestvovali su učenici Osnovne muzičke škole "Branko Smiljanić" Gradiška i bivši učenici ove škole koji su muzičko obrazovanje nastavili u srednjoj muzičkoj školi i Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi Srpske Petar Đokić, Stevo Mirjanić, Dane Malešević, Predrag Gluhaković i Zlatan Klokić, potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić, više poslanika Narodne skupštine Srpske, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, načelnici više opštine Srpske, te predstavnici diplomatskog kora.

U avgustu će biti raspisan tender za izgradnju mosta u Gradišci

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da vjeruje da je definitivno dogovoreno sa Hrvatskom da u avgustu bude raspisan tender za izgradnju prekograničnog mosta na rijeci Savi u Gradišci, između BiH i Hrvatske.
"To je beskrajna klackalica gdje je Republika Srpska, nažalost, u takvoj poziciji da od Hrvata zavisi način na koji će i kada početi gradnja. Ali mislim da je i njih više sramota da odgađaju", rekao je Dodik novinarima u Gradišci nakon sastanka sa načelnikom te opštine Zoranom Adžićem.

On je istakao da će izgradnjom tog mosta biti rasterećen saobraćaj u urbanom dijelu Gradiške i omogućena bolja i brža komunikacija ka samom graničnom prelazu sa Hrvatskom.

Dodik je naveo da u deset godina od izgradnje auto-puta nema ko nije pokušao da zaustavi gradnju mosta.

"To su činile institucije BiH kada su skinule most kao prioritet, a onda smo morali da to vraćamo. Zatim je Hrvatska ušla u EU i željela da taj problem prebaci na EU, ne želeći da izdvaja svoja vlastita sredstva", rekao je Dodik.

On je istakao da je sve to išlo na štetu Republike Srpske, ali da je Srpska strpljivo čekala.

Predsjednik Srpske naglasio je da je primarni posao u oblasti infrastrukture za Srpsku izgradnja auto-puta prema Doboju, koji će biti završen ovog ljeta.

"Zatim ćemo nastaviti izgradnju auto-puta dalje prema Modriči i Šamcu, Brčkom i Bijeljini, granici sa Srbijom, i to je primarni putni pravac koji mi želimo da izgradimo u ovom vremenu", rekao je Dodik.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica