Додик отворио Сајам привреде у Мостару

М. Латиновић, nezavisne.com
Додик отворио Сајам привреде у Мостару

​Мостар – Сајам привреде у Мостару званично је отворио предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, а гостима се обратио и представник земље партнера Кине Џанг Шенфенг и директор Мостарског сајма Далфина Бошњак.

Додик је поздравио све оне који су учинили несумњив напор да се ова манифесатија одржи.

“Нека је успјешна ова сајамска манифестација, да буде много добре сарадње”, рекао је Додик и прогласио сајам отвореним.

Додао је да то што је Кина земља партнер сајма говори колико је то важна шанса када глобална економија посустаје, а кинеска економија се показује као важна да не посустане.

“Много тога можемо научити од Кине, како се из тешке ситуације може направити економски узлет”, рекао је Додик.

Указао је да је прошле године земља партнер била Србија, која у региону има највећи узлет и због тога се захвалио Вучићу.

“Сајам није само сусрет привредника него сусрет различитих култура”, поручио је Додик.

Педставник земље партнера Кине Џанг Шенфенг прочитао је писмо које је упутио кинески премијер. Истакао је да је Државни савјет Кине упутио честитке у име кинеске владе и у своје лично име.

Додао је да су остварили дјелотворну обострану сарадњу, те да су спремни ту сарадњу да повећају.

“Мостарски сајам је значајан сајам у региону и Кина ће излагати опрему из области пољопривреде и кућних производа”, рекао је Шенфенг. Додао је да охрабрују и кинеске компаније да граде фабрике у Централној и Источној Европи.

На изложбеном простору од двије хиљаде квадратних метара излаже више од 50 кинеских компанија.

“Учествују и мала и средња предузећа из великог броја ппровинција Кине” нагласио је Шенфенг.

Директор Мостарског сајма Далфина Бошњак пожељела је свима добродошлицу у Мостар на 22. Сајам господарства.

“Улажемо напоре да сајам сваке године буде бољи”, рекла је Бошњак. Навела је да ће у склопу сајма који траје пет дана бити и мноштво тематских конференција и округлих столова.

“Почашћени смо што је Кина, трговинска велесила, земља партнер сајма”, истакла је Бошњак и додала да је партнерство са излагачима из Кине, које су присутни на Сајму, значајан допринос Сајму.

Отварању манифестације присуствовао је и предсједник Србије Александар Вучић, предсједавајућа Представничког дома Парламента БиХ Борјана Кришто, те замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Драган Човић.

Сајам крчи пут до купаца

 

 

Природна козметика, електроматеријали, минерална вода те дрвени угаљ и брикет само су неки од домаћих производа који ће од данас бити представљени на 22. Међународном сајму привреде у Мостару, који крчи пут привредницима до купаца и представља улазну карту за склапање нових послова.

На привредној смотри у Мостару, која ће трајати до 13. априла, а која је у протеклим годинама биљежила и до 50.000 посјетилаца, широку лепезу производа на заједничком штанду представиће предузећа: Хемијска индустрија “Дестилација” Теслић, “БХ ЕС Електросистем” Бањалука, “Херцеговачка радионица Делић” Требиње, “Љбиље” Љубиње, “Винекс-М” Челинац, “ПХ ТЕХ” Бањалука, “Техно-инде” Бањалука и “Витинка” Зворник.

Руководилац Службе продаје у теслићкој “Дестилацији” Огњен Лукић истиче за “Глас Српске” да ће то предузеће на сајму представити комплетан асортиман својих производа, а то су дрвени угаљ, брикет, сирћетна киселина и сирће.

- Ово је прилика да све што производимо приближимо купцима и склопимо неке нове послове. Циљ нам је да нас људи виде - рекао је Лукић.

С обзиром на то да је Кина земља партнер овогодишње манифестације, Лукић истиче да је размјена искустава са том земљом веома значајна.

- Са постојећим производним програмом немамо никакву шансу за излазак на кинеско тржиште, али Кина је због своје “бум економије” посебно занимљива за размјену искустава - нагласио је Лукић.

Минералну воду и безалкохолна пића познатих брендова на сајму ће изложити и “Витинка”.

- Представићемо све своје производе и ово је одлична прилика да се потенцијални купци увјере у њихов квалитет. Дуго нисмо били заступљени на том тржишту, а сајам је улазна карта за остваривање комуникације са потрошачима - казао је директор маркетинга тог предузећа Мирко Савић, нагласивши да су у протеклом периоду повећали капацитете. 

Своје производе на сајму ће представити и предузеће “Винекс-М”, које производи машинске и електропозиције, те сервисира уређаје за мјерење температуре и притиска.

- Сајмови су прилика да асортиман својих производа представимо купцима и склопимо неке нове послове. Радује нас чињеница што ћемо имати прилику да чујемо нека искуства из Кине иако је потенцијал нашег предузећа још недовољан за излазак на тамошње тржиште - рекао је власник овог челиначког предузећа Винко Џомбић.

Привредна комора Републике Српске, уз подршку Министарства привреде и предузетништва и Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, организовала је наступ привредних друштава из Српске на овој манифестацији. На заједничком штанду, површине 100 метара квадратних, експонатима ће се представити осам привредних друштава, док ће више од 80 компанија, из свих сектора привреде, бити представљено путем каталога.

Сусрети

У Привредној комори РС истичу да је у оквиру сајма предвиђено одржавање неколико конференција те пословних сусрета привредника на, којима ће учествовати и привредници из Српске.

- Комора ће промовисати и међународне пројекте подршке, Европску мрежу предузетништва, пројекат сертификације општина и градова са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи, као и пројекат “Јачање процеса интелектуалне својине и технолошког трансфера у секторима зелене мобилности” - навели су у Привредној комори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана