Додик и Човић избацују странце из Уставног суда

Ведрана Кулага
Додик и Човић избацују странце из Уставног суда

Бањалука - СНСД и ХДЗ БиХ предложиће нови закон о Уставном суду БиХ, а на његовој изради радиће експерти двије странке, најавили су у петак њихови лидери Милорад Додик и Драган Човић послије састанка у Бањалуци

Посланици из РС у Парламенту БиХ су још почетком године у процедуру упутили приједлог закона о Уставном суду у којем је било дефинисано да стране судије треба да буду замијењене домаћим и да буде онемогућено прегласавање судија из било којег народа, али је он наишао на жестоку опструкцију у бошњачком блоку. Представници ХДЗ-а су и тада истицали да је дошло вријеме да Уставни суд потпуно пређе у домаће руке и да нема потребе да у њему сједе странци.

Додик је казао да ће СНСД и ХДЗ БиХ у наредним данима радити на усаглашавању текста новог закона и да ће у тај процес бити укључене све политичке партије из Српске.

- То би био први закон такве природе у БиХ у смислу да буде приједлог двије партије из два народа - рекао је Додик.

Одговарајући на питање шта ће бити са тим приједлогом ако га одбије СДА, Додик је оцијенио да не могу они све одбијати.

- Високи представник је привидно нестао, али Уставни суд БиХ са троје страних судија и двојицом Бошњака креира политички систем у БиХ. Немамо закон о Уставном суду. Он ради по правилима које сам доноси. Томе се мора стати у крај - рекао је Додик.

Човић очекује да ће правни експерти ХДЗ-а и СНСД-а пронаћи заједничко законодавно рјешење које ће дефинисати питање Уставног суда БиХ.

На састанку у Палати Републике било је ријечи и о односима у владајућој коалицији на нивоу БиХ, изборним резултатима и о односима у региону. Додик је поновио да СНСД неће улазити у власт на нивоу БиХ иако су актуелни српски представници у заједничким институцијама, након пораза на локалним изборима, апсолутно делегитимисани.

- Они јесу легални, али немају легитимитет за било какво одлучивање на нивоу БиХ. Они то могу да раде индивидуално и то и чине. Ситуација у БиХ је хировита, много је проблема, не постоји дијалог, покушавају се наметнути ствари. Постоје спекулације и кабинетско одлучивање српских представника у заједничким институцијама без уважавања стварних интереса и мислим да је народ у Српској то препознао и дао одговор на све то - истакао је Додик.

Човић је казао да су договорени даљи разговори руководства СНСД-а и ХДЗ-а који би требало да се нађу за истим столом до краја идућег мјесеца. Изразио је увјерење да ће у идућих десет дана бити одржани и састанци између предсједника политичких партија које чине власт на нивоу БиХ.

- Важна је ближа сарадња са носиоцима власти у Српској, јер без тога није могуће остварити напредак БиХ на европском путу, нити реализовати механизам координације. Функционисање власти на нивоу БиХ се може огледати у функционисању Парламента БиХ, гдје већина зависи од тачке дневног реда - истакао је Човић.

Говорећи о односима са Србијом и Хрватском Додик је рекао да би доминантан политички став у обје државе требало да буде да се поштује Дејтонски споразум и да стране у БиХ треба да се договарају, а да ове државе поштују такав договор. Истакао је да постоје и проблеми са ХДЗ-ом, посебно због признавање резултата пописа становништва у БиХ од стране директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића, који долази из хрватског народа. Додик је рекао и да власт у ФБиХ није комплетна, јер никада није попуњен Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ те подсјетио да је СНСД због тога уложио апелацију којом тражи да буду привремено укинути сви органи и одлуке у ФБиХ до одлуке Уставног суда БиХ.

Референдум и санкције

Милорад Додик је поручио да се Европа не може правити на санкцијама, те нагласио да ће РС изаћи из агенде за европски пут БиХ, ако међународна заједница посегне за санкцијама у вези са одржавањем референдума о Дану Републике.

Додао је да не очекује ни резолуцију Европског парламента о осуди референдума, нити тешку оцјену у извјештају Европске комисије. Драган Човић је рекао да су грађани РС и српски народ кроз референдум о Дану РС поручили шта желе, али и кроз локалне изборе. Нагласио је да је његов став да санкције никада нису ништа добро донијеле било коме у БиХ.

Сребреница и Столац

Милорад Додик је рекао да покушај да се од Сребренице направи случај говори о незадовољству Бошњака и да је то чиста изборна прича.

- Поточари као мјесто трагедије и страдања биће поштовани. Ништа се у процедурама неће мијењати и поштоваће се воља страдалника и удружења, а у политичком смислу Сребреница ће бити потпуно другачија прича - поручио је Додик.

Драган Човић је казао да ни ХДЗ неће дозволити да било ко прави случај од Стоца, нагласивши да појединци треба да одговарају због свега што се десило у изборном дану и што је довело до прекида избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана