Додик: Желим да покажем да странци нису ауторитет

Срна
Додик: Желим да покажем да странци нису ауторитет

Бањалука - Милорад Додик, предсједник Републике Српске изјавио је да његов однос према странцима није никакво јуначење, већ да жели да људима покаже да нема ауторитета са стране који могу доћи на ове просторе и наметати свој начин живота.

Додик је навео да странци у БиХ и данас поступају по концепту Бенџамина Дизраелија, британског државника са краја 19. вијека. 

“Када је падала Отоманска империја, Дизраели је написао један програмски документ у коме је рекао да Британци морају да се држе Албанаца и муслимана на овим просторима и да никада не дозволе да се Срби конституишу и стабилизију као јака нација и држава на Балкану. То они и дан данас спроводе”, рекао је Додик. 

Говорећи о доказима о умијешаности странаца у изборе у БиХ, које је и предсједник Србије Александар Вучић најавио да ће предочити, Додик је истакао да странци не престају да се мијешају. 

“Ми смо овдје пуни доказа, као и обични грађани. Они (странци) не престају да то чине. Они устају ујутру и крећу у неку врсту преваре у БиХ, тражећи своје пулене на које могу утицати сматрајући, према нашој перцепцији, да ће их многи прихватити да су они представници неке велике приче, велике земље, што наравно није тако, али сви их се боје”, рекао је Додик. 

Додик је поновио да се не боји странаца.

“Да ми нисмо стали у одбрану Републике Српске 2006. године, Српске више не би било, не би било полиције, не би било многих институција. Све сам то радио да заштитим Републику Српску, а са друге стране имао сам Ешдауна и друге високе представнике који су то рушили”, рекао је Додик. 

Он је навео да странци не стоје иза својих ријечи, наводећи као примјер недавни разговор са новоименованим амбасадором Велике Британије у БиХ Метјуом Филдом. 

“Имали смо сасвим пристојан разговор, чак сам се обрадовао и рекао сам му 'Људи, немојте нам слати 40 специјалаца овдје, а да нас не обавијестите о томе. Морате нам објаснити, а не да то сазнајемо од вашег министра иностраних послова да они долазе да се наводно баве питањем избора'“, рекао је Додик. 

Он је навео да је Филду поручио да не треба да подржавају људе који раде против институција и система власти. 

“Није прошло ни сат времена од разговора, а он се нашао са људима који доказано подривају власт и Српску. А његово објашњење је било, кад сам му послао поруку по једном министру, да жели пет минута са мном. Сачекаће он тих пет минута”, рекао је Додик. 

Он је нагласио да амбасадор једне земље треба да ради амбасадорске послове у резиденцији, а не да се петља у унутрашње ствари земље у коју долази.

“Шта би било да ми одемо у Лондон и да се срећемо са људимо који руше Велику Британију?”, упитао је Додик, те навео да је свима јасно да они имају навијачку страну и да о томе, једним дијелом, говори и предсједник Србије. 

Говорећи о Сарајеву, као мјесту гдје би требало да ради, ако буде изабран за члан Предсједништва БиХ из Републике Српске, Додик је навео да има милијарду мјеста у којима би се љепше осјећао од Сарајева. 

“Али, политички систем је такав какав јесте. Предсједништво јесте лоцирано у Федерацији БиХ, али не морају да се послови Предсједништва обављају искључиво тамо. У Источном Сарајеву, тамо живе наши људи, имамо просторије, институте. Ја нећу промијенити мјесто свог живота, ако буде требало некада ћу отићи тамо, али сигурно то неће бити интензивно. Ја тамо не мислим да идем на посао”, каже Додик, који је и кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана