Dodik: Zastava Srpske je uslov za ulazak u zgradu Predsjedništva BiH

Srna
Dodik: Zastava Srpske je uslov za ulazak u zgradu Predsjedništva BiH

Banjaluka - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je pobijedio na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, izjavio je danas u Banjaluci da će insistirati da Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH bude uvedena obaveza isticanja zastave Republike Srpske.

"To je uslov da uđem u zgradu Predsjedništva BiH. Neću dozvoliti da ne bude zastave Srpske gdje god se budem nalazio", rekao je Dodik novinarima.


On je istakao da je SNSD veličanstveno pobijedio na juče održanim opštim izborima u BiH.

"Veličanstveno smo pobijedili sa koalicionim partnerima DNS i SP. Sada ću sačekati zvanične izborne rezultate, nakon čega ću tražiti da se sastane parlament BiH da bih položio zakletvu", rekao je Dodik.

On je najavio da će danas formirati i tim koji će se baviti pitanjima organizacije, pravilnika i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH koji moraju da budu promijenjeni u dijelu koji se tiče srpskog člana Predsjedništva BiH da bi bilo uvedeno obavezno isticanje zastave Srpske.

"Ukoliko ne bude obaveznog isticanja zastave Srpske, ne vidim razlog da se tamo pojavim", rekoa je Dodik.

On je naglasio da želi napraviti dobar kompromis i da nema ništa protiv da lider Demokratskog fronta Željko Komšić, koji je pobijedio na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, istakne hrvatsku zastavu.

Dodik je ponovio da je bila greška što je, nakon prošlih izbora, opozicija iz Srpske uvučena u vlast na nivou BiH.

"Ako neko želi neku stabilnost i mogućnost bilo kakvog dogovora barem o važnim ekonomskim pitanjima, onda vlast na zajedničkom nivou mora da bude izvučena sa nivoa entiteta. Dakle, oni koji su dobili većinu u svom narodu trebaju formirati vlast. Šta smo imali od ovih koji će ponovo promijeniti ime, osim da su onemogućavali Srpsku", kaže Dodik.

On je napomenuo da će SNSD nastaviti saradnju sa HDZ-om BiH koji je apsolutni pobjednik u hrvatskom narodu i da ne vidi razlog zašto ne bi mogao biti dio vlasti na nivou BiH.

"Što se tiče bošnjačkih stranaka, sada imamo sjajnu priliku da se revanširamo SDA zato što je ranije sa sobom uzeo SDS i PDP. Međutim, imamo podijeljenja osjećanja, jer su na neki način nama pomogli pokazavši koliki su izdajnici ovi iz SDS-a i PDP-a", rekao je Dodik.

On kaže da, ako SDP bude većinski kod Bošnjaka, biće dio vlasti, a tako će biti i ako SDA bude imala većinu.

Dodik je naveo da u parlamentu BiH želi zajednički srpski blok, koji bi imao 10 glasova i da će tako nešto ponuditi opoziciji.

On kaže da koalicija SNSD-DNS-SP može sastaviti vladu i Narodnu skupštinu, što će i biti urađeno nakon proglašenja izbornih rezultata.

"Sigurno je da SNSD ima namjeru da ima premijera. SNSD ima najbolju strukturu, jer je na svakom biračkom mjestu imala posmatrača i zato smo u prošloj noći precizno pratili podatke, za razliku od ostalih političkih partija", rekao je Dodik.

On smatra da 12 odsto prednosti koje ima u odnosu na kandidata Saveza za pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića potvrđuje da su ankete koje je radio SNSD bile tačne.

"Ivanić je izgubio izbore jer se na pravi način nije zalagao za Republiku Srpsku i to mora da prizna", mišljenja je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što je SNSD pobijedio u Banjaluci kada je riječ o Narodnoj skupštini i parlamentu BiH, ali izrazio razočarenje glasanjem za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Srpske.

"Ponosan sam na birače i svoju partiju u Srpskoj i u Banjaluci i želim da se zahvalim predsjedniku Gradskog odbora SNSD-a Igoru Radojičiću na predanom radu. Malo mi je čudno da su u Banjaluci glasali za Vukotu Govedaricu, SDS i omogućili da u parlament BiH prođe Dragan Mektić, koji je znao, ili je morao znati da je njegov aktivista ispalo zolju u ovom gradu. Možda SNSD nije dovoljno objasnio da je čovjek iz SDS-a gađao zoljom", zaključio je Dodik.

Dodik: Na raspolaganju sam da se dođe do istine o stradanju Dragičevića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da i dalje stoji na raspolaganju Davoru Dragičeviću i pokretu "Pravda za Davida" da bi se došlo do istine o stradanju banjalučkog mladića Davida Dragičevića.
"Vjerujem da ovi koji su ovim događajem kalkulisali na politički način više neće stajati iza toga, jer su takvi ljudi", rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da podržava istinu i pravdu.

"Samo moraćemo neke stvari da postavimo na jasan način. Dakle, mjesto gdje se utvrđuje istina jeste nadležno tužilaštvo, a ne politika, niti politička struktura, parlament, Vlada. Nema dokaza da je neko iz Vlade ili političke strukture opstruisao bilo šta, niti to može da radi. Znate kako se i gdje biraju tužioci i možda bi mediji mogli pomoći da pojačamo njihovu odgovornost", dodao je Dodik.

On je podsjetio da je u sve uključen i međunarodni tim, koji je govorio da tužioci nešto rade. "Ali eto, iz političkih razloga gurala se neka druga priča u čemu ste vi prednjačili /BN televizija/, naravno, doprinoseći demokratizaciji javne scene", rekao je Dodik.

Komentarišući izgradnju betonske ograde oko Administrativnog centra Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu, Dodik je naveo da je propust projektanta bio što nije napravljeno adekvatno obezbjeđenje zgrade koja se nalazi na magistralnom putu.

"Otvoren je pristup zgradi sa magistralnog puta i bezbjednjaci smatraju da je neophodno obezbijediti. To je u redu, a tender za izgradnju je raspisan prošle sedmice kada se nije znalo da li ću tamo ići. Tamo će dolaziti važni ljudi i sve svoje sastanke na personalnom nivou ću tu imati", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana