Додик: У БиХ комплетан застој

Срна
Додик: У БиХ комплетан застој

Источно Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је данас да је у БиХ комплетан застој у процесу одлучивања на законодавном и извршном нивоу, а да и правосуђе запада у једну од најтежих криза до сада.

Он је оцијенио да је тај застој непотребан, наводећи да чак ни опредјељење БиХ за интеграцију у ЕУ није успјело да отклони старе позиције одређених политичких субјеката, прије свега бошњачких, што је довело до широког застоја БиХ у извршавању уставних и законских обавеза.

Подсјетивши да ће данас у ЕУ бити представљен Пакет проширења Европске комисије за ову годину, Додик је рекао да је захвалан ЕУ и Европској комисији на преданом раду што се тиче пута БиХ ка ЕУ, али да су шансе у БиХ пропуштене због јалових политичких надметања.

“Јасан је био став Европске комисије да се ријеши питање формирања власти на свим нивоима, али од свега тога ништа се није десило”, напоменуо је Додик у изјави новинарима у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Додик је нагласио да је сва та апатична ситуација у БиХ произведена зато што, прије свега, бошњачка политика жели да спријечи Србе и Републику Српску да на легитиман начин буду представљени на нивоу БиХ, иако је Српска одмах након избора формирала стабилну власт и кренула у извршавање свих својих обавеза.

“Република Српска данас има своју економску политику, усвојену још крајем прошле године, има буџет, што се не може рећи за органе на нивоу БиХ који функционишу у условима привременог финансирања, без назнака о томе на који начин би могао да буде усвојен и донесен буџет”, рекао је Додик.

Он је поновио да би Савјет министара требало вратити у функцију помоћног органа Предсједништва БиХ, како је то Уставом предвиђено.

“То би било оно што је легитимно и легално. Све друго је урађено на бази манипулисаног компромиса који је тражен и наметнут од међународне заједнице и сада видимо како то изгледа”, рекао је Додик.

Додик је поновио да је Србима онемогућено да у садашњем Савјету министара имају легитимне представнике, него су тамо људи који раде за неке своје интересе и менторе, а сигурно не раде за српски народ.

“Неко жели да онемогући легитимно представљање Срба, а тај неко је бошњачка политичка елита која је окупљена око СДА, која измишља причу око разних питања, као што је НАТО”, рекао је Додик.

Додик је истакао да је странка и политичка групација коју предводи спремна да одмах заврши конституисање власти на нивоу БиХ, али без икаквих условљавања, и да се бави свим питањима у БиХ, па и питањем НАТО-а.

“Али то не може да буде прејудицирано и не може да буде претпостављено формирању заједничких институција БиХ”, поручио је Додик.

Он је истакао и да за сарадњу са НАТО-ом треба нова структура власти у БиХ, али сарадњу какву има Србија.

“Наћи ћемо начина на који ћемо развити сарадњу са НАТО-ом какву има данас Србија и спремни смо да пратимо ту сарадњу коју има Србија”, поновио је Додик.

Потребно почети рјешавати проблеме у банкарском сектору

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да су питања монетарног суверенитета и депозита Централне банке у иностранству запостављена и да је заустављен процес рјешавања проблема у банкарском сектору БиХ, о којем коначно мора да почне да се води рачуна.

“И ја и СНСД сматрамо да је ово вријеме било погрешно јер се у БиХ нисмо бавили ниједним озбиљним питањем из области економије и социјалним питањима. У БиХ се на том плану ништа није догодило, осим уобичајене пословне рутине”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, информације о Дојче банци у Њемачкој, у којој Централна банка БиХ држи депозит, говоре да је тамо ситуација у најмању руку ровита, јер је прије неколико дана проглашен неуспјех у фузији двије њемачке комерцијалне банке са Дојче банком, што говори да су проблеми те банке далеко већи.

“Ко ће одговарати у тренутку када евентуално дође до урушавања и кризе Дојче банке, а што треба очекивати сваког тренутка”, упитао је Додик.

Према његовим ријечима, америчке власти и суд недавно су пресудили казну од седам милијарди долара Дојче банци јер је учествовала на тржишту хипотекарних кредита у Америци.

“То је озбиљан ударац за сваку банку. Да ли је паметно да ми у тој банци држимо депозит Централне банке БиХ? Шта се дешава са чињеницом да пословне банке у БиХ изнад обавезне резерве, прописане законом, држе на рачунима још додатних три милијарде КМ и чекају да пласирају та средства негдје изван БиХ, а да у БиХ нико није заинтересован да направи концепт који би довео до ангажмана тих средстава”, навео је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је навео и да Централна банка БиХ плаћа негативне камате у милионским износима за чување новца у страним банкамам.

Према његовим ријечима, банкарски систем у БиХ у прошлој години остварио је добит од око 330 милиона КМ, али је већина тог новца пласирана ван БиХ.

Додик је констатовао да су стране банке из БиХ у претходном прериоду однијеле више новца на име добити, него што је у БиХ стигло страних донација.

“Неко у БиХ коначно мора о томе да почне да води рачуна”, оцијенио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је поновио критике на рачун неефикасног рада Савјета министара у техничком мандату и предсједавајућег Дениса Звиздића, који се налази у невјероватној симбиози учешћа и у извршној и законодавној власти.

Додик је посебно је указао на енормни пораст запошљавања од око 600 лица у институцијама БиХ у вријеме кризе формирања власти.

Он је упитао ко ће водити рачуна о реализацији стратешког пројекта за регион, изградње ауто-пута Сарајево-Београд, који су споразумно договорили БиХ, Србија и Турска.

Додик је изразио забринутост због латентне опасности да БиХ остане без квалификоване радне снаге.

“Упркос свему, и даље сам отворен за сарадњу засновану на познатим принципима СНСД-а и институција Републике Српске”, поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана