Додик: Опструкција у формирању Савјета министара

  Додик: Опструкција у формирању Савјета министара 11.01.2019 15:43 | Срна

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да постоји опструкција у процесу формирања Савјета министара и да је Предсједништво БиХ прекршило Закон који се односи на ово питање јер Бошњаци мисле да могу да крше законску регулативу.

"Закон је прекршен јер је 15 дана након формирања Колегијума Представничког дома парламента БиХ требало да буде предложен предсједавајући Савјета министара. Обавио сам консултације са свим политичким партија и предложио да буде одржана сједница Предсједништва и саопштимо име. Имао сам утисак да није спорно да то буде Зоран Тегелтија, међутим, Бошњаци мисле да могу да крше закон када хоће", рекао је Додик новинарима.

Он каже да не види разлог да Предсједиштво БиХ одржи састанак о било ком другом питању док ово не буде ријешено.

"Када ме остала два члана Предсједништва БиХ обавијесте да су спремни да буде донесе одлука спреман сам за сједницу, до тада нема потребе", каже Додик.

Говорећи о именовањима амбасадора БиХ, Додик је навео да их именује и разрјешава Предсједништво БиХ.

"Не мијешамо се међусобно у Предсједништву БиХ о овим одлукама. Сматрамо да оно што је српска квота припада српском члану Предсједништва БиХ, а остала два члана само формално подрже и обрнуто", рекао је Додик. 

Дан Републике Српске обиљежен у складу са законом

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је Република Српска на достојанствен начин прославила 9. јануар - Дан Републике, што је од изузетног значаја, те да је закон у складу са којим је обиљежаван овај празник легитиман и легалан.

Додик је изразио захвалност свима који су присуствовали прослави Дана Републике Српске и подсјетио да закон у складу са којим је обиљежаван овај празник није нико поништио, нити то може.

"Нама су драги гости и захвалан сам свима који су присуствовали. Амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио није био на пријему одликовања код предсједника Српске, на дефилеу, нити на свечаној академији, а некада раније смо се договорили да се видимо тог дана у Бањалуци и на самом крају пријема смо се срели. Како то неко тумачи то је њихова ствар", рекао је новинарима Додик.

Он је изразио захвалност лидеру ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу што је присуствовао обиљежавању, али и свим представницима хрватског народа.

"И ми ћемо на њихов позив, када буду обиљежавали важне народне празнике, присуствовати. То ће бити без обзира што имамо много нерашчишћених историјских питања, јер је нама важно да будемо конструктивни и да се у том погледу подржавамо. Не видим ниједан проблем у томе", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је непримјерено да у медијима и на другим мјестима буду шиканирани људи који су честитали Дан Републике Српске.

"Нажалост, сада не видимо реаговање новинарских удружења. Ствара се атмосфера линча који у Сарајеву највише креирају Бошњаци, што није примјерено. Без обзира на све, Српска има свој датум рођења, а то је 9. јануар", каже Додик.

Он је истакао да је закон у складу са којим је обиљежаван Дан Републике Српске, усвојен након спроведеног референдума.

"Народ је одлучио да слави празник наше Републике. Уставни суд БиХ је прије извјесног времена рекао да је Република Српска извршила све одлуке ове институције. У сваком случају ћемо наставити да обиљежавамо наш празник, а у супротном може доћи до нових подјела у БиХ", каже Додик и напомиње да Српској не годи обиљежавање 1. марта.

Он је навео да би Република Српска требало да буде дио БиХ, али да је сагласан ако Сарајево мисли да то није.

"У сваком случају, обиљежавањем неких празника мимо Српске, они говоре да она није дио БиХ. Неће нам бити тешко да се на ово навикнемо, али Дан Републике Српске не може и нико неће оспоравати. Жао ми је што су неки људи прозвани и видио сам оркестрирани напад оних који нас не воле", рекао је Додик.

Он је поновио да је Република Српска легална и легитимна државна творевина, јер према Уставу БиХ чине Српска и Федерација БиХ.

"Још једном ћу рећи да нисмо босански Срби. Престаните да нас вријеђате, јер ћете у супротном изазвати гомилу одговора који неће бити пристојни. Од нас се очекује да користимо назив Бошњаци, иако имамо низ приговора везаних за овај контекст и историју. Одговор на све врсте ових прича јесте било величанствено окупљење нашег народа за Дан Републике", закључио је Додик.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица