Додик: Направљен одличан резултат у немогућим условима

 Додик: Направљен одличан резултат у немогућим условима 17.07.2018 09:51 | Срна

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да вјерује да је Српска у области економије направила одличан резултат у немогућим условима.

Додик је истакао да Српска има најбољу статистику, бољу него икада до сада, има највећи број запослених, највећу покривеност извоза увозом.


“Када смо ми дошли на власт, покривеност увоза извозом била је 34 одсто, а сада је 75 одсто, што говори о томе да смо развијали неке наше капацитете, ишли на регионална тржишта”, рекао је Додик за ТВ “Хепи”.

Додик је указао да је задужење Републике Српске најниже у региону, те подсјетио да је до прије двије године “била општа прича о банкроту Републике Српске само зато што је Српска у једном моменту ушла у проблеме такозваног финансијског тока готовине, а многа средства су била блокирана на нивоу Сарајева”.

“Тада је предсједник /Србије Александар/ Вучић помогао Српској тако што је жПоштанска штедионицаж откупила 25 милиона евра наших обавезница, које нису изгубљене, које се враћају уз одређену камату, а ми смо успоставили тај стабилан финансијски ток и Српска у овом тренутку никоме ништа не дугује”, рекао је Додик.

Он је навео да Српска редовно испуњава све своје обавезе и према борачким категоријама и пољопривредницима и социјалним категоријама, те да је исплата плата и пензија редовна и да нема никаквих застоја.

“И сада одједном нико не прича да је Република Српска банкротирала. Република Српска повећава пензије. Српска је донијела закон који омогућава повећање плата. Наше плате су у просјеку неке су 430/440 евра. Ми желимо да то сада са повећањем повећамо на 450 евра”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је 1998. године, када је он постао премијер Српске, Федерација БиХ имала 400 милиона КМ у свом току, а Српска је имала само пет.

Додик је додао да је Република Српска могла да добије само кредите, јер западни свијет није хтио да уложи у Српску, “осим неких донација, неки вртић и слично”.

Он је нагласио да је Српска сама обновила своју електро-мрежу и подсјетио да Бањалука од прољећа 1992. до 1995. године није имала струју, а да је била електрана која је производила струју да се одржи болница и виталне институције у граду.

Додик је рекао да је прије 2006. године у апсолутном смислу домаћи производ био 4,7 милијарди КМ, а данас је 10,5 милијарди КМ, што говори да је повећан у условима глобалне кризе, у условима поплаве гдје је штета била више од 2,5 милијарди КМ.

Он је најавио да ће ове године бити отворена дионица пута од Бањалуке према Прњавору, да се Бањалука и Добој интегришу са ауто-путем од 72 километра као и да ће у септембру бити завршен Клинички центар Бањалука.

Додик је напоменуо да се гради нова болница у Источном Сарајеву, те подсјетио да је направљена нова болница у Бијељини, ријешен прелаз Чемерно.

Додик: БиХ је немогућа, непотребна и непожељна за Србе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да не жели да буде политичар садашњег времена који ће на бази историјске заблуде и преваре каква је била Југославија правити још једну заблуду о БиХ као могућој земљи, јер је “БиХ немогућа, непотребна и непожељна за Србе”.
“Без обзира на то колико њих са стране - великих и снажних, говорило нама да је то једино могуће, ја не желим да кажем да је то једино могуће”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су Срби 1991. године ушли у покрет који је “гурао” независну државу Републику Српску, а на крају тог рата 1995. године пристали на Дејтонски мировни споразум да би се успоставио мир, вјерујући да српска аутономија неће бити додирнута. Међутим, како је истакао предсједник Српске, српска аутономија је оскрнављена у знатном обиму.

“Ми ништа нисмо имали од БиХ свих ових 20 и нешто година. Имали смо само сталне атаке на нашу слободу, на наша права, институције. Наравно да странцима то /српска аутономија/ не одговара, сви који долазе искључиво раде на пројекту централизације БиХ”, рекао је Додик синоћ за ТВ Хепи.

Он је одбацио тврдње да Република Српска руши БиХ, објаснивши да то све вријеме чине странци и Бошњаци.

Према његовим ријечима, у БиХ нема ниједног консензуса три народа, већ су све, па и октроисани устав, наметнули странци и то је земља са потпуно подијељеним друштвом на више нивоа - и по националним основама, и по ентитетима, при чему је у Федерацији 10 кантона.

“Дејтонски споразум је жразваљенж у знатном обиму не нашим понашањем него високих представника. Њихов циљ је унитарна и централно уређена БиХ, а то може ако се смање надлежности Републике Српске. То су све чинили до 2006. кад смо ми преузели власт и рекли доста, па нису вјеровали и пријетили су да ме смијене са мјеста предсједника Владе”, рекао је Додик.

Одговарајући на питање о 40 Британаца који су ушли у БиХ, Додик је указао да је то, између осталог, и доказ да у БиХ не постоји никакав суверенитет, јер да постоји не би било могуће да дођу страни војници, а да нико о томе не зна, ни Предсједништво, ни Савјет министара, ни Министарство одбране.

“Ту постоји војна јединица жАлтеаж - коју чини око 2.000 војника европских земаља и то је ограничен број, али су они, под изговором да јачају ту структуру, из Велике Британије послали наводних ж40 војникаж, а у ствари то је 40 специјалаца обучених за друштвене мреже, за стварање панике, а наведено је да долазе да помогну наводно, фер и поштене изборе”, рекао је Додик.

Он је објаснио да је свих тих 40 Енглеза распоређено у Републици Српској и да је њихов циљ он и група људи који нису спремни да машу главом на све што кажу.

“Нису тражили контакт са властима у Бањалуци. Виђају се са неким својима, који дијеле те вриједности и којима су привилегије које добијају, важније него државни статус”, рекао је Додик.

Додик је истакао да међу Французима и Енглезима има часних појединаца, али да је историја показала да су Енглези у читавом 20. и 19. вијеку “вршљали по овој територији и правили разне подметачине Србима”.

Он је подсјетио да је Енглез Педи Ешдаун, бивши високи представник, био корумпирана особа, која је купила кућу у БиХ за 150.000 КМ, а онда су је за 1,5 милион КМ купили муслимани од њега, што је била цијена за услуге које им је чинио.

Додик је рекао да је међународни фактор, прије свега Ешдаун, имао унапријед припремљен извјештај о бошњачким жртвама у Сребреници, о чему свједочи да је свега два мјесеца протекло од тренутка појављивања захтјева до завршетка извјештаја.

“Имали су припремљен извјештај и требала им је само формализација, а за то је предодређена да буде тадашња Влада Републике Српске, који су одлучили да ставе своје потписе. Много махинација има, а једна од њих је да за број од 8.700 људи, није речено да су погинули, него да су нестали. Ниједна судска пресуда у Хагу није потврдила тај број, увијек говорила о мањем броју”, рекао је Додик.

Он је истакао да невладина организација “Мајке Сребренице” јесу дио страдалничких породица, али да оне прелазе линију и постају политичко удружење.

“Најгоре је што муслимани све вријеме себе граде као жртве и неминовно и из те перцепције, коју су сами наметнули, повлаче потпуно апсурдне и нелогичне потезе и иду из крајности у крајност. Они кажу - ми смо за БиХ и да је бранимо, а онда све што чине раде против те БиХ, говорећи нама па и Хрватима да БиХ није за њих”, рекао је Додик.

Он је подсјетио и на језик мржње којим се служе и исламски вјерски великодостојници, какав је био некадашњи поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић.

“Реис Церић је рекао да Срби могу да оду из БиХ и на опанцима понесу мало земље. Мој одговор њему је био да Срби сада ходају у ципелама и да ако будемо ишли из БиХ, нећемо однијети грумен земље, него ћемо однијети 49 посто те њихове БиХ, а 100 посто наше Републике Српске”, рекао је Додик.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица