Dodik: Imamo pravo na referendum, pokušaj zabrane je neprihvatljiv

Srna
Dodik: Imamo pravo na referendum, pokušaj zabrane je neprihvatljiv

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska ima pravo na referendum o Danu Republike i da bi bilo kakav pokušaj njegove suspenzije ili zabrane bio neprihvatljiv.

"Ustavni sud je stvoren 1996, a Republika Srpska 1992. godine - puno je pravnih apsurda. Kako neki organ koji je stvoren četiri godine poslije može da odlučuje šta je bilo četiri godine prije", pitao je Dodik.


On ističe da su prekršeni mnogi principi međunarodnog prava, a da se visoki predstavnik i međunarodna zajednica ponašaju kao "kabadahije" već duže vrijeme.

"Mi se tome suprotstavljamo", rekao je predsjednik Republike Srpske za Radio-televiziju Srbije.

On dodaje da je ogroman pritisak međunarodnih faktora koji kažu "više nemate prava, to su pitanja o kojima se odlučuje na nivou BiH".

"Ja pitam te Evropljane i Brisel kako je moguće da Mađarska ima referendum na pitanje 'Da li prihvatate odluku Brisela da se rasporede izbjeglice?'. Kakvi su to aršini da njima to važi, a nama ne važi. Usput, mi smo sastavni dio BiH, imamo pravo na svako pitanje koje se donosi ne samo u Republici Srpskoj, već i u BiH", rekao je Dodik.

On je konstatovao da je pravo Srpske da održi referendum o Danu Republike Srpske i da je činjenica da Ustavni sud nije ukinuo 9. januar, već naložio da Srpska prilagodi taj datum.

"Mi upravo to prilagođavamo, idemo na referendum da pitamo narod na koji način želi da to prilagodimo. To je suština", rekao je Dodik.

On je dodao je da su "odjednom svi skočili" protiv referenduma i protiv prava Srpske.

On je naveo da se nije desilo da narod izađe na referendum, a da se njegova volja ne poštuje, objasnivši da je zakonski rok od šest mjeseci da Narodna skupština Srpske donese određeni akt na bazi održanog referenduma.

"Ja verujem da će 9. januar ostati Dan Srpske", kaže Dodik.

Komentarišući kritike opozicije što se referendum održava sedam dana prije lokalnih izbora, Dodik ističe da njima ne smeta samo referendum.

"Nisam ja sam izabrao, svi su se složili da to bude 25. septembar. Ima nečeg što njima više smeta od datuma referenduma - smeta im postojanje vlasti", kaže Dodik i objašnjava da je potrebno najmanje dva do tri mjeseca da se, prema redovnoj proceduri, sprovedu sve aktivnosti oko i nakon referenduma.

Odgovarajući na pitanje da li se plaši nestabilnosti na nivou BiH poslije referenduma, Dodik odgovara da je taj prostor trajno nestabilan.

"BiH je u političkom smislu promašena zemlja i ona nikada nije bila predmet stabilnosti", rekao je Dodik i dodao da je u prošlosti tamo bio najveći stepen intervencije međunarodne zajednice.

"U tom pogledu, sve ove retoričke prijetnje prema Republici Srpskoj ili ugrožavanju mira u BiH nemaju realnu osnovu. Republika Srpska neće ratovati, ali budite sigurni da će se Republika Srpska braniti", poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana