Додик: Атмосфера у Предсједништву није обећавајућа

Додик: Атмосфера у Предсједништву није обећавајућа 13.12.2018 15:19 | Срна

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да у овој институцији атмосфера није обећавајућа, односно да “нема видљивог ентузијазма да се учини било који корак”.

Додик је подсјетио да је на јучерашњој сједници Предсједништва одбијен његов приједлог о измјени Пословника о раду и истицању заставе Републике Српске, као и смјена одређеног броја дипломатског кадра.

“Први пут је то урађено, јер је српски члан Предсједништва неприкосновен када је ријеч о именовању амбасадора из српске националне квоте”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је важно да је Предсједништво БиХ конституисано и да је одржало прву сједницу.

“Можда ће имати још неколико, али атмосфера није обећавајућа и у том погледу не треба нико ништа посебно да очекује”, рекао је Додик.

Он је поновио да се његова канцеларија налази у Источном Сарајеву и да у зграду Предсјендиштва одлази када је неопходно нешто урадити из протоколарних разлога.

“Дођем само колико морам у зграду Предсједништва. Моја канцеларија је у Источном Сарајеву, ту радим и примам странке”, рекао је Додик.

Додик: Предложићемо измјене Закона о застави

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да није срећан што је пронађено половично рјешење када је ријеч о истицању симбола у Предсједништву БиХ, те да ће бити предложене измјене и допуне Закона о застави да би законским одредбама било уврштено истицање заставе Републике Српске.

“Када буде конституисан Дом народа парламента БиХ, тражићемо ове измјене да би у закон било уврштено истицање заставе Републике Српске, а не само њено уочавање како говори одлазећи министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак”, рекао је новинарима Додик, коментаришући објаву Црнатка да ће ономе ко уочи заставу Републике Српске на слици са прве сједнице Предсједништва БиХ дати награду у износу од 1.000 КМ.

Додик тврди да је Црнадак годинама уживао у чињеници да сједи под двије заставе – БиХ и Федерације БиХ /ФБиХ/.

“Тражио сам да застава ФБиХ буде уклоњена, што је јуче и учињено. Сматрам то половичним рјешењем. Мислим да би било добро да ова и застава Републике Српске послије буду враћене у Предсједништво БиХ и на томе ћу да радим”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, да је Црнадак мало боље погледао фотографије и видео снимке са прве редовне сједнице Предсједништва БиХ, онда би засигурно уочио заставу Републике Српске.

“Пошто је застава јасно видљива на мом реверу, тражим од Црнатка да награду од 1.000 КМ, умјесто мени, уплати у фонд хуманитарне акције 'С љубављу храбрим срцима'“, рекао је Додик.

Он сматра да је веома важно да буду истакнути симболи који представљају Републику Српску.

“Урадићемо све да то учинимо са посланицима и будућим члановима Савјета министара БиХ, те свим људима који у име Републике Српске тамо буду радили. Са изношењем заставе ФБиХ направили смо почетни корак када је ријеч о равноправности, мада нисам задовољан свим нити срећан због тога”, закључио је Додик.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица