Дмичић: Одлука Уставног суда БиХ - непризнавање легалитета Српске

Срна
Дмичић: Одлука Уставног суда БиХ - непризнавање легалитета Српске

Бањалука - Одлука Уставног суда БиХ којом је 9. јануар - Дан Републике проглашен неуставним, донесена је прегласавањем страних и бошњачких судија и њом се изражава непризнавање легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонских рјешења за БиХ, сматра правни експерт Миле Дмичић.

Дмичић је рекао Срни да је ова одлука првенствено политички, а не правно заснован акт.


Он је оцијенио да је одлука непроводива, јер негира настанак Републике Српске и не уважава њен највиши општи правни акт, који је на основу највиших међународних, регионалних, као и домаћих аката утемељио највише стандарде заштите људских права и слобода свим конститутивним народима и грађанима на цијелој територији Републике.

"Народна скупштина ће, на основу Декларације поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима, морати заузети став о дјеловању представника Републике Српске у органима БиХ, а затим предузети правне и политичке мјере којима ће заштитити интереси Репубике Српске и њених грађана и обезбиједити очување уставног поретка према дејтонским рјешењеима", рекао је Дмичић.

Уставни суд БиХ утврдио је данас да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај државни празник прогласио неуставним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана