Дипломате забринуте кризом: Изетбеговић призива уставне промјене

nezavisne.com
Дипломате забринуте кризом: Изетбеговић призива уставне промјене

Бањалука, Сарајево - Примарни циљ Бакира Изетбеговића, члана Предсједништва БиХ и лидера СДА, није да буде ревидирана пресуда Међународног суда правде у Хагу против Србије за геноцид, већ да покуша изазвати реакцију код међународне заједнице за уставним промјенама.

Како је речено Независним новинама од стране дипломата из неколико европских земаља под условом анонимности, ЕУ, али ни САД, немају "стомак" да у овом тренутку уђу у ризичан посао прекрајања уставног уређења БиХ, због чега савјетују политичарима, посебно српским, да не блокирају рад бх. институција њиховим напуштањем и да тако "докажу" да Дејтонски споразум не функционише.

Како су нам рекли, сви чланови Предсједништва БиХ добили су неформални одговор из Међународног суда у Хагу да ће ревизија пресуде из формалних разлога бити одбијена и да су с тим добро упознати сви виши носиоци државне власти.

Подсјећамо да су и "Независне" добиле такву информацију, коју смо и објавили, а у којој нам је извор упућен у процедуре на овом суду рекао да БиХ није на листи земаља које имају валидног агента, те да је за процедурално подношење захтјева за ревизију потребно да надлежне институције БиХ поново овласте или бившег или новог агента.

Иако оштрицу својих критика упућују на Изетбеговићеву адресу, незадовољни су дјеловањем и политичара из реда других народа, апелујући на све да покажу уздржаност.

На адресе више дипломатских представништава у БиХ упутили смо питање да ли у свјетлу вјештачког креирања криза ради поткопавања Дејтона од стране неких бх. политичара подржавају евентуалне уставне промјене.

Из Делегације ЕУ подсјетили су на посвећеност бх. политичара спровођењу европске агенде.

"Главни проблеми са којима се суочава БиХ данас су социоекономске природе те укључују стварање радних мјеста и подстицање економског раста и инвестиција. Као што су се све политичке странке опредијелиле, изградња функционалне тржишне економије треба да остане главни фокус наше пажње", одговорили су из Делегације ЕУ у БиХ.

Из њемачке амбасаде казали су да је став Њемачке да БиХ треба да настави на спровођењу агенде.

"Потреба за социјалноекономским реформама била је главна идеја тадашње њемачкобританске иницијативе. С њемачке тачке гледишта то је и даље приоритетан задатак и за предстојеће кораке у процесу приближавања ЕУ", навели су нам они.

Из Амбасаде САД истичу да остају привржени дејтонском уставу БиХ као сувереној и независној држави која се састоји од два ентитета и три конститутивна народа и која свим својим грађанима гарантује људска права и заштиту пред законом.

Они, међутим, истичу да је јасно да су БиХ потребне реформе које се односе и на систематске недостатке који, како су нагласили, успоравају економски развој и управљање земљом.

"Путем дијалога и компромиса грађани БиХ и њихови изабрани лидери морају одлучити каква ће бити природа тих реформи. Ми смо спремни да подржимо тај реформски процес уз уважавање чињенице да било какве уставне реформе морају подразумијевати широки политичи консензус", истакли су у америчкој амбасади.

Бакир Изетбеговић, лидер СДА и члан Предсједништва БиХ, рекао је за "Независне" да је његов став и став СДА да ће подржати искључиво оне промјене уставног уређења које воде смањењу могућности блокада и реинтеграцији БиХ.

"Значи, никакво увођење нових механизама блокаде, никакви процеси дезинтеграције, нити формирање нових административних јединица, нарочито ако би оне биле засноване на етничком принципу, не долазе у обзир", рекао је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, у сваком случају, било какви озбиљнији захвати на уставном уређењу могу и морају бити резултат договора свих релевантних политичких субјеката у земљи и спроводиви кроз институције у складу са Дејтонским споразумом и постојећим уставним и законским нормама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана