Дио посланика у Парламентарној скупштини БиХ тражи враћање “бијелог хљеба”

klix.ba
Дио посланика у Парламентарној скупштини БиХ тражи враћање “бијелог хљеба”

Сарајево - Једанаест још увијек актуелних посланика у Парламентарној скупштини БиХ упутило је апелацију Уставном суду БиХ којом се тражи враћање такозваног “бијелог хљеба”.

Ријеч је о посланицима Заиму Бацковићу (БПС), Садику Ахметовићу (Независни блок), Салки Соколовићу (Независни блок), Момчилу Новаковићу (НДП), Бориславу Бојићу (ДНС), Ђорђи Крчмару (ДНС), Јовану Вуковљаку (ДНС), Ненаду Лалићу (СДС), Николи Ловриновићу (ХДЗ БиХ), Предрагу Кожулу (ХДЗ БиХ) и Мирославу Миловановићу (СНСД).

Они од Уставног суда Босне и Херцеговине траже да оцијени уставност измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, а које су ступиле на снагу 2017. године.

Наиме, Савјет министара БиХ је 12. априла 2017. године ставило је ван снаге одлуку о остваривању права функционера у власти на нивоу БиХ на “бијели хљеб”. Извршна власт тада је саопштила да с обзиром на то да је на снагу ступио Закон о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим је члан 48 брисан, више не постоји правни основ за важење ове одлуке.

Бијели хљеб или незарађена плата подразумијевао је могућност да предсједници, премијери, министри, њихови замјеници и савјетници те парламентарци и руководиоци неких државних институција могу примати плату и након окончања мандата.

Један од потписника захтјева за оцјену уставности је и посланик ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Предраг Кожул, а који је са 19.407 освојених гласова и на овогодишњим изборима добио директни мандат у државном органу законодавне власти.

“Ја сам начелно подржао своје колеге знајући да ћу бити изабран у Парламентарну скупштину БиХ. Разлог за то је што су измјене закона којим је укинут 'бијели хљеб' требало да прате и друга рјешења. Наиме, законске одредбе онемогућавају парламентарцима којима је истекао мандат запошљавање и било какву даљњу каријеру. Ти људи шест или 12 мјесеци не могу или ово или оно”, рекао је Кожул за klix.ba.

Како каже, он је свјесно, иако га се не тиче, подржао парламентарце који су упутили захтјев за оцјену уставности. Кожул није хтио говорити о именима посланика, али је истакао да му је апелацију на потписивање донио Новаковић.

“Не знам прецизно имена јер немам код себе документ. Сигурно знам да смо из начелних разлога то учинили Никола Ловриновић и ја”, казао је Кожул.

Иначе, Предраг Кожул и Никола Ловриновић једини су на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, од 11 потписника апелације, гласали против измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Посљедњи државни функционери у извршној власти који су искористили право на “бијели хљеб” били су чланови ДФ-а и то бивши министар саобраћаја и комуникација БиХ Славко Матановић и бивши замјеник министрице одбране Емир Суљагић.

Матановићу је након смјене мјесечно исплаћивано 2.847,94 КМ по основу “бијелог хљеба”, док је Емир Суљагић грађане БиХ мјесечно коштао 1.954,47 КМ. Иначе, њих двојица само су осам мјесеци обављали дужност министра и замјеника министра у Савјету министара БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана