Делегатима стигли застарјели подаци

Ж. Д.
Делегатима стигли застарјели подаци

Сарајево - Дом народа Парламента БиХ није прихватио Информацију о спровођењу плана хитних мјера и реализовању активности из информације о процјенама и могућностима БиХ у вези са питањем избјегличке кризе у региону и ЕУ и прегледу ситуације у вези са мигрантском кризом на западнобалканској рути јер је против био Клуб делегата српског народа.

Ријеч је о информацији коју је Савјет министара БиХ усвојио још почетком фебруара, што је изазвало револт појединих делегата, имајући у виду да је стање знатно алармантније пет мјесеци касније.

Делегати су прихватили закључак делегата из реда хрватског народа Мартина Рагужа (ХДЗ 1990) да Дом народа предложи одржавање заједничке сједнице оба дома о мигрантској кризи и Марија Караматића (ХНС) да се Министарство безбједности обавеже да обавијести надлежне полицијске агенције да према мигрантима почну примјењивати законе који важе за све грађане у БиХ.

Током расправе делегат из реда српског народа Средоје Новић (СНСД) указао је на то да расправи о овој изузетно важној тачки не присуствује представник Савјета министара БиХ као предлагача.

- Владајућа гарнитура убјеђивала је становнике БиХ да нема никаквих проблема са мигрантима и да га неће бити, попут комуналаца који нам говоре да ће хватати пахуљице у ваздуху, а када снијег падне све је у колапсу три дана. Тако је са мигрантском кризом - рекао је Новић.

Коментаришући покретање иницијативе за смјену министра безбједности Драгана Мектића, Новић је казао да, уколико Представнички дом смијени Мектића, и у Дому народа стаће иза тог приједлога СНСД-а и ДНС-а.   

Замјеник предсједавајућег Дома народа Огњен Тадић није подржао Караматићев закључак јер је, каже, контрадикторан.

- Немогуће је да буду примијењени исти закони као према домаћим држављанима јер мигранти немају ни иста права ни обавезе које имају држављани БиХ - рекао је Тадић.

Делегат из реда бошњачког народа Сеад Кадић (СДА) рекао је да се не ради ништа конкретно да се проблем почне рјешавати.

- Информација о којој сада расправљамо је од 8. фебруара. Ситуација тада и сада није иста - истакао је Кадић.

Делегат из реда бошњачког народа Сифет Поџић (ДФ) нагласио је да је потребно покренути истрагу против институција које су лажно извјештавале да је све у реду кад је ријеч о мигрантској кризи.

Караматић је казао да у БиХ бораве људи за које не зна нико ни ко су, ни одакле су. Сједници није присуствовао Мектић, као ни министарка за људска права и избјеглице Семиха Боровац, која је члан оперативног тима који сваке седмице треба да одржава састанке о стању са мигрантском кризом и да о томе извјештава надлежне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана