Делегати и посланици би требало да долазе на посао

Срна
Делегати и посланици би требало да долазе на посао

Сарајево - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да би делегати и посланици у Парламентарној скупштини БиХ требало да долазе на посао јер су изабрани да бране ставове своје политичке опције, једног народа, ентитета и БиХ.

Чубриловић је рекао новинарима у Сарајеву да је престала потреба за већином закључака Народне скупштине Републике Српске када је ријеч о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије, с обзиром на то да је захтјев одбачен.

На питање новинара да ли су на снази ти закључци Народне скупштине Српске, Чубриловић је рекао да ту има захтјева који нису само у вези са ревизијом и да је, с обзиром на став Међународног суда правде у Хагу, престала потреба за већином тих закључака.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 27. фебруара закључке, након расправе о информацији о захтјеву за ревизију пресуде против Србије, којима је, између осталог, одбацила и оштро осудила одлуку бошњачког руководства у БиХ да против воље других конститутивних народа у БиХ покрене ревизију пресуде, те позвала представнике Српске у институцијама БиХ да искористе сва средства да онемогуће доношење одлука док не буду ријешена питања витална за Српску.

У закључцима се наводи да је, због оваквог дјеловања бошњачког политичког руководства, за одлуке од виталног интереса за Српску и спрског народа које се доносе на нивоу заједничких институција БиХ, потребно добити сагласност органа и институција Републике Српске, да би дејтонски положај Српске, као и права и положај српског конститутивног народа у БиХ били адекватно представљени и заштићени.

Народна скупштина је позвала представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да искористе сва правна и политичка средства ради онемогућавања доношења било каквих одлука на нивоу заједничких институција БиХ, све док се не ријеше питања витална за Српску, као што су акти у вези са Судом и Тужилаштвом БиХ, рјешавање питања имовине и друга.

Међународни суд правде у Хагу одбацио је захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије коју је поднио Сакиб Софтић, уз образложење да га нису поднијеле надлежне институције БиХ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана