Деђински: Одлазак Изетбеговића из политике најбоље за БиХ

Срна
Деђински: Одлазак Изетбеговића из политике најбоље за БиХ

Београд - Политички аналитичар Стевица Деђански сматра да би одлазак лидера СДА Бакира Изетбеговића са политичке сцене било најбоље што би могло да се деси у БиХ.

Он је изразио наду да ће наредни општи избори у БиХ бити крај сваке врсте власти и владавине Бакира Изетбеговића, као "скандал мајстора и фактора нестабилности који је годинама пливао на потпаљивању духова".


"Изетбеговић је очигледно непожељан свакој страни, јер његова хушкачка политика прави велики проблем свима у БиХ, не само Србима. Питање је ко ће доћи после њега, али у сваком случају отвориће се могућност да се са неким договара на новим основама", рекао је Деђански за "Спутњик".

Он сматра да је пред БиХ година када ће имати највише промјена, а да је чињеница да је ова земља у 2018. годину ушла са неусвојеним буџетом само рефлексија политичке нестабилности.

"БиХ је творевина која не може да опстане на начин на који је замишљена и ти знакови су видљиви сваког дана, а један од њих је и неусвајање буџета. Без стабилне политичке сцене настају и разни проблеми. Ако имамо у виду да је 2018. изборна година у БиХ, ово је још индикативније јер се поставља питање да ли ће избори уопште и бити расписани због сукоба Хрвата и Бошњака, који су од некадашњих партнера постали тврди непријатељи", каже Деђански.

Он истиче да је сукоб Бошњака и Хрвата показатељ да је позиција коју је Република Српска имала све вријеме била исправна.

"Чињеница да су односи највиших представника Срба и Хрвата у БиХ на нормалном нивоу, само указује да је фактор нестабилности у БиХ онај који представља Бошњаке", рекао је Деђански.

Као најважније теме за идућу годину, Деђански је истакао наговјештаје за измјену Дејтона на које би, како каже, Србија и Српска требало да обрате посебно пажњу, јер би свака промјена била на штету Републике Српске.

Деђански каже да они који заговарају промјену у ствари не желе потпуно на укину Републику Српску, већ да она постане нека врста кантона, што Срби не смију да дозволе.

"Република Српска је саставни и равноправни члан у БиХ и држава за себе, тако да никакву промену не смемо да дозволимо", сматра Деђански.

Он истиче да је за очување Републике Српске битно и то на којој ће се позицији послије избора наћи садашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик, који законски више не може да се кандидује на ову функцију.

"Додик ће сасвим сигурно и после избора бити на месту које ће имати функцију чувања пута који је Република Српска утрла. Он мора да прихвати одговорност да и даље буде онај који повлачи кључне потезе на политичкој сцени Српске јер то је гарант да ће Република Српска бити сачувана, а на њему је да пронађе демократски модел како ће то да уради", рекао је Деђански.

Када је ријеч о све гласнијим захтјевима хрватске заједнице у БиХ да тражи свој ентитет, Деђански каже да тиме треба да се бави та заједница, додајући да се о свему може разговара ако то не подразумијева промјену Дејтонског споразума.

"У томе не би требало ни да их спречавамо ни да их подржавамо. То не би једноставно требало Србе у БиХ ни да занима", закључио је Деђански.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана