Данас први пут о случајевима гдје се преплићу надлежности БиХ и Хрватске

Срна
Данас први пут о случајевима гдје се преплићу надлежности БиХ и Хрватске

Бањалука - Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац најавио је да ће се данас на трибини “Дани туге и сјећања”, организованој поводом 23 године од хрватске акције “Олуја”, први пут говорити о могућностима и начинима накнаде штете у случајевима гдје се преплићу надлежности БиХ и Хрватске.

Штрбац је рекао новинарима у Бањалуци да ће бити ријечи и о Купресу гдје су људи заробљени, па одведени у Хрватску, гдје су нестали, побијени, а њихових тијела нема.

“Говорићемо и о Сувој међи гдје су муслимани на позив Хрвата у жОлујиж ушли у тадашње подручје Републике Српске Крајине и побили заробљенике. Говорићемо о Петровачкој цести, шта је све предузето, као и о Приједорској цести”, рекао је Штрбац.

Адвокат из Загреба Слађана Чанковић, која је пуномоћник породица чији су чланови страдали у “Олуји”, рекла је новинарима пред почетак трибине да има ситуација у којима су грађани Хрватске у акцији “Олуја” страдали у БиХ и да такве странке желе да остваре одређену надокнаду штете.

Чанковићева је навела да се предмети, које заступа, могу сортирати на предмете “Петровачка цеста” и “Купрес”.

Према њеним ријечима, за предмете “Купрес” интересантно је што су одређени заробљеници из БиХ превезени у Хрватску гдје им се губи сваки траг.

“Имамо све утрђене чињенице да су дошли и да су били у затворима у Хрватској. Предмети жПетровачка цестаж су исто толико специфични, јер је бомбардована колона након што се ушло дубоко на територију БиХ. Овог тренутка не знамо ко их је бомбардовао и од кога су настрадали. Ту има доста жртава и повријеђених, тешких инвалида и смртно страдалих”, рекла је Чанковићева.

Она је рекла да има информације да се пред Тужилаштвом БиХ отворио поступак, али да није познато да ли је и у којој фази тај поступак.

“Као оштећени смо тражили да добијемо статус оштећеника у таквим предметима и да нам се допусти увид у спис и копирање списа, али након три мјесеца нисмо остварили ни то право да истражимо и утврдимо чињенице које су прибавили органи тужилаштва БиХ”, истакла је Чанковићева, те додала да за сада нема таквих истрага у Хрватској.

Члан “Веритаса” Бранка Колар Мијатовић навела је да је велики број људи током злочиначке акције “Олуја” избјегао у Републику Српску и Србију и да данас траже права која још не могу да остваре.

Мијатовићева је навела да они ни послије 23 године од те злочиначке акције не могу да дођу до имовине и онога што су стварали и оставили у Хрватској.

Обиљежавање дана сјећања на злочиначку акцију “Олуја”, која се догодила прије 23 године, у Републици Српској организује Документационо-информациони центар “Веритас”.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана