Dan D za Maleševića

Vedrana Kulaga
Dan D za Maleševića

Banjaluka - Premijerka RS Željka Cvijanović danas bi trebalo da saradnicima u Vladi predoči plan kadrovskih promjena u ministarstvima, a najbliži izlaznim vratima je ministar prosvjete i kulture Dane Malešević iz DNS-a, za čiju smjenu je već tražila mišljenje predsjednika RS i prvog čovjeka Narodne skupštine.

Cvijanovićeva, koja je potpredsjednica SNSD-a, odlučila je da napravi promjene u sastavu Vlade, ali je od predsjednika parlamenta Srpske Nedeljka Čubrilovića dobila negativno mišljenje o inicijativi za smjenu Maleševića.

Taj Čubrilovićev potez ocijenila je kao sasvim prirodan jer dolazi od čovjeka koji je zamjenik predsjednika DNS-a i dodala da predsjednika parlamenta i predsjednika Republike "po procedurama konsultuju, pribavi se njihovo mišljenje koje nije obavezujuće za ono što se radi u odnosu na rekonstrukciju Vlade".

- Za mene je sasvim prirodno da Čubrilović, koji dolazi iz DNS-a, a ova stranka je i partija ministra Maleševića, tako reaguje, ali imamo neke stvari koje ćemo posložiti u ovom periodu - izjavila je Cvijanovićeva u Tesliću.

Zahvalila je svim ljudima koji su radili zajedno sa Vladom i svim ministrima koji su se u teškim vremenima borili za sve ono što su interesi RS i kao veliki tim zajednički radili na jačanju i budžeta i Republike.

- Ali, evo, nekad se poklope tako stvari da ova smjena jeste sada tu - dodala je Cvijanovićeva.

U Vladi, u resorima koji vode DNS-ovi kadrovi, juče nisu htjeli da komentarišu nezvanične podatke da će danas biti riječi o rekonstrukciji, uz naglasak da još nisu dobili ni zvanično obavještenje o sjednici.

Malešević ni juče nije odgovarao na telefonske pozive, a prvi čovjek DNS-a Marko Pavić kratko je poručio da ništa ne zna o sjednici Vlade RS i da nije razgovarao sa liderom SNSD-a i predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Rječitiji nisu bili ni ostali u vrhu DNS-a, ukazujući da se za sva pitanja o tome obratimo Paviću.

Inicijativa za Maleševićevu smjenu izašla je na svjetlost dana nekoliko časova nakon što je zasjedalo Predsjedništvo DNS-a u četvrtak, kada je, između ostalog, zaključeno da su određeni članovi te stranke smijenjeni sa pozicija bez znanja čelnika DNS-a, ali da je sa Dodikom dogovoreno da neće više biti smjena bez dogovora dvojice predsjednika ili stranačkih organa.

SNSD i DNS, uz SP, čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj u kojoj su odnosi, posebno između SNSD-a i DNS-a, poljuljani nakon smjena kadrova iz Pavićevih redova sa kojima se članstvo ne može pomiriti.

Do varnice u odnosima dugogodišnjih koalicionih partnera došlo je nakon Dodikovih riječi da je Pavić okružen mangupima i smjena kadrova iz DNS-a, za koje u SNSD-u tvrde da tokom predizborne kampanje nisu radili u skladu sa koalicionim dogovorom.

Pavić je, s druge strane, nakon sjednice Predsjedništva DNS-a istakao da smjene nisu došle zbog loših izbornih rezultata, već drugih pozadina "koje nisu ispitivali", uz naglasak da je DNS uradio svoj dio koalicionog posla. Dodao je da se sa Dodikom dogovorio da buduće smjene moraju biti plod dogovora dvojice lidera, ali i poručio da njegove ljude ne treba niko da smjenjuje te da će to lično DNS uraditi ako u stranci tako zaključe i dobiju podatke da neko treba da bude smijenjen.

Saradnja

Milorad Dodik je krajem prošle sedmice kazao da je SNSD opredijeljen za saradnju sa DNS-om, ali na zdravim osnovama. SNSD će, kazao je, nastaviti da utvrđuje odgovornost svih pojedinaca koji su opstruisali izborni proces na štetu koalicije kao i da će smjene odgovornih biti nastavljene. Pojedini portali objavili su juče da bi dva ministra u Vladi Srpske, shodno istrazi koja je u toku, mogla da budu smijenjena tokom sedmice, kao i određeni direktori, sekretari, zamjenici i pomoćnici ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana