Цвијановић: Српска има одговор на безбједносне изазове

Цвијановић: Српска има одговор на безбједносне изазове 06.03.2018 13:04 | Срна

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да Српска има факултете који проучавају све безбједносне ризике и на том плану разумију процесе у региону, окружењу и глобално.

Цвијановићева је оцијенила да су Влада и Универзитет у Бањалуци донијели добру одлуку трансформисањем Високе школе унутрашњих послова у Факултет безбједносних наука, чиме се иде у сусрет глобалним изазовима и ризицима на том плану.

"Мислим да је ово пут ка интеграцији свих који раде на плану безбједности у Српској, а Факултет безбједносних наука је веома перспективан, с обзиром на то да је свијет, нажалост, оптерећен тешким безбједносним проблемима", рекла је Цвијановићева новинарима уочи свечане академије поводом прве године рада Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Она је изразила наду да ће кадар Факултета безбједносних наука допринијети безбједности Српске.

Цвијановићева је навела да ће се у наредном периоду радити на томе да што више матураната прође обуке ради подизања свијести о потенцијалним безбједносним ризицима и начинима поступања у случају катастрофа.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да су кадрови Факултета безбједносних наука потребни МУП-у Српске, подсјећајући да је некадашња Висока школа унутрашњих послова за 20 година изњедрила много корисних људи, који данас раде у ресорном министарству.

"Сви људи који заврше садашњи Факултет безбједносних наука допринијеће већој безбједности у Српској", поручио је Лукач.

Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић рекао је да је ова образовна установа данас пуноправна чланица Универзитета у Бањалуци и да има око 200 студената, не рачунајући апсолвенте.

"У ових годину дана рада смо уложили доста труда и енергије. Највише је помогла Влада Српске, која је преусмјеравањем финансијских средстава према Универзитету у Бањалуци, омогућила нашем факултету несметан рад и даљи развој", рекао је Ћеранић, наводећи да је велика помоћ стигла и из министарстава просвјете и културе и унутрашњих послова, те других факултета.

Ћеранић је истакао да влада велико интересовање средњошколаца за упис на овај факултет, додајући да успјешно сарађују са значајним образовним установама и организацијама у Српској и окружењу.

"И ове године расписаћемо конкурс за 100 студената, чији ће се број повећавати. Уписне квоте се договарају са ресорним министрима и тренутно немамо ниједног дипломца на Заводу за запошљавање. За ову годину планирамо и отварање мастер циклуса студија - управљање ризиком у природним катастрофама, за шта очекујемо велики интерес студената. Тај циклус је резултат нашег учешћа у међународном жЕразмусж пројекту", нагласио је Ћеранић.

Он је додао да планирају и покретање факултетског часописа, те да је поносан што су студенти ове установе учествовали и у свечаној поворци у Бањалуци, поводом 9. јануара - Дана Републике.

На свечаној академији данас су додијељене дипломе свршеним студентима Факултета, као и повеље и плакете заслужним личностима за рад ове високошколске установе, међу којима су високи функционери Владе Републике Српске.

Свечаној академији у амфитеатру Факултета безбједносних наука присуствовали су и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, представници МУП-а Српске, Универзитета у Бањалуци, Академије наука и умјетности Српске, стручњаци за безбједност и бројни студенти.

Факултет безбједносних наука настао је трансформацијом Високе школе унутрашњих послова која је дјеловала у оквиру МУП-а Српске у организациону јединицу Универзитета у Бањалуци.

У складу са рјешењем Министарства просвјете и културе Републике Српске, настава на овом факултету изводи се на студијском програму Безбједност и криминалистика, а по завршетку студија стиче се звање дипломирани правник безбједности и криминалистике.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица