Цвијановић: Потпуно стабилна исплата пензија

Срна
Цвијановић: Потпуно стабилна исплата пензија

Србац - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је задовољна чињеницом да је Влада од почетка 2016. године увела у потпуну стабилност исплату пензија у Српској.

Цвијановићева је новинарима у Српцу рекла да је то рађено да би пензионери били задовољнији, а не да би Фонд пензијско-инвалидског осигурања /ПИО/Републике Српске боље изгледао.


Она је рекла да је тада Влада, доношењем тешких одлука, преузела ризик.

"Али, то се исплатило. Показало се да смо обезбиједили редовност исплата пензија. Више нема нагађања када ће почети исплата и колико ће трајати, те да ли има или нема средстава. Средства постоје", рекла је Цвијановићева.

Она каже да је важно и што су пензије у континуитету повећаване, док додатно од два одсто планирано у априлу, значи да је Влада у претходних три и по године успјела повећати пензије за 17,5 одсто.

"Нећемо ту стати и наравно да морамо да стабилизујемо пензиони систем уопште. А што се тиче Фонда ПИО, мислим да ћемо ту одређене ствари морати да коригујемо, тако што ћемо извршити неку блажу реформу, па да видимо на који начин обезбиједити његово функционисање", рекла је Цвијановићева.  

Визија владе је јака Српска, а Савјета министара да умањи њену улогу

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је визија Владе јака и стабилна Српска, способна да у будућности напредује, а визија људи из Савјета министара да се минимизира њена улога и промовише прича о БиХ.
Цвијановићева је рекла да Влада Републике Српске и Савјет министара нису никаква конкуренција, како то говори министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Она је навела да Влада Српске овдје ради са грађанима, а да они у Савјету министара гледају како да их доведу у "незадовољну позицију".

"Нисмо конкуренција, већ људи који припадају различитим политичким концептима. Имамо различиту визију Српске. Визија Владе је јака и стабилна Република, способна да у будућности напредује, а визија људи из Савјета министара и оних из Српске који тамо сједе јесте да се минимизира улога Српске, да се она гурне у страну и промовише прича о БиХ", рекла је Цвијановићева новинарима у Српцу.

Она је додала да не постоји конкуренција, јер Влада Српске има надлежност за све што је важно за живот грађана, од здравства и просвјете, до инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, социјалне сфере и свега што значи стварни живот.

"Они горе нису везани ни за једно од таквих питања. Они претендују да постану влада, а то не могу да буду јер то нису. Болно је што оно друго, што могу да ураде добро за грађане, до сада нису урадили. Они нам не могу бити конкуренција јер је наш политичко-институционални живот превише реалан", рекла је Цвијановићева.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да не треба никад очекивати да Влада Српске похвали његов рад. "С друге стране, морам признати да се ни ја не утркујем да похвалим рад Владе Републике Српске зато што смо у суштини изразити конкуренти", рекао је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана