Cvijanović: Poslodavci važna razvojna karika Srpske

Srna
Cvijanović: Poslodavci važna razvojna karika Srpske

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da Vlada i socijalni partneri treba zajedno da rade na jačanju Srpske, ističući da su u tome važna razvojna karika poslodavci i poslovna zajednica.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da je Srpska mnogo stabilnija u ekonomskom, finansijskom i političkom smislu uprkos svim ranijim preprekama, finansijskim blokadama i političkim pritiscima sa različitih adresa.


"Postigli smo dobre rezultate i ne bismo to mogli bez otvorenog i iskrenog dijaloga sa poslovnom zajednicom u Srpskoj", rekla je Cvijanovićeva nakon učešća na panelu "Zajedno za jaču Srpsku" u organizaciji Vlade i Unije udruženja poslodavaca.

Ona je navela da je panel rezultat međusobnog dijaloga na osnovu kojeg je nastao Memorandum o zajedničkim politikama Vlade Srpske i Unije udruženja poslodavaca koji definiše određene mjere i ono šta će obje strane raditi u narednom periodu.

Cvijanovićeva je dodala da je time otvoren prostor za još intenzivniju komunikaciju Vlade i poslovne zajednice.

"Zadovoljstvo je i što više nemamo bezbroj problematičnih tema, jer smo ih predano radeći, komunicirajući i donoseći drugačije propise, odluke i mjere, sveli u neke dvije ili tri kategorije. To olakšava buduće ponašanje jer znamo šta treba da radimo i na šta treba da usmjerimo pažnju i energiju", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je pred Vladom i poslodavcima mnogo posla, te da je potreban drugačiji pristup obrazovanju kako bi se dolazilo do kadrova koji su potrebni na ovdašnjem tržištu rada i sprovodile mjere rasterećenja definisane ovim memorandumom.

"Već su realizovane mjere planirane za decembar. Znamo tačno šta ćemo raditi u januaru. Riješeno je pitanje uredbe o podsticanju zapošljavanja i definisano 20 odsto olakšica kada je riječ o preuzimanju obaveza za refundiranje trudničkih bolovanja do punog bruto iznosa. Sigurna sam da ćemo se držati rokova i svega što predviđa ovaj memorandum", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je veoma važno što će praćenje realizacije ovih mjera vršiti zajednički tim posredstvom kojeg će se moći kvartalno sumirati ono što je urađeno i šta još treba da se radi.

Cvijanovićeva je danas u Administrativnom centru Vlade Srpske uručila plakete brojnim odgovornim poreskim obveznicima, među kojima su kompanija "M:tel" Banjaluka, "GP Krajina" Banjaluka, banjalučka NLB banka, "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica i drugi.

Panelu su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srpske, te istaknuti privrednici Srpske i poreski obveznici koji izmiruju poreske obaveze i redovno isplaćuju plate radnicima.

Cilj panel diskusije bio je unapređenje dijaloga između Vlade Srpske i poslovne zajednice, kao i predstavljanje Memoranduma o zajedničkim politikama Vlade i Unije udruženja poslodavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana