Цвијановић: ЕУ никог није наградила за лијеност, па неће ни БиХ

Срна
Цвијановић: ЕУ никог није наградила за лијеност, па неће ни БиХ

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да БиХ може напредовати према ЕУ само испуњавајући обавезе и дјелујући синхронизовано, те поручила да ЕУ, никада никога није наградила за лијеност, па сигурно неће ни земљу као што је БиХ.

"Заговорник сам тезе да овдје треба јако повезати ствари на унутрашњем плану на начин да се поштује механизам координације, а то значи да се креће према ЕУ синхронизовано и организовано у реду, а не у нереду, као што је то до сада био случај", рекла је Цвијановићева Срни коментаришући изјаву европског комесара за преоговоре о проширење ЕУ Јоханеса Хана да нема чланства у Унији без рада.


Цвијановићева је навела да је за њу сасвим очекивана Ханова порука да статус кандидата ЕУ није бесплатан ручак и нешто што се може добити без резултата.

"У сваком случају не можете добити никакав привилегован статус. То никад није добила ниједна држава. Прописана су правила и услови који се морају реализовати, а то су ствари општег карактера", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је кретање према ЕУ добровољан процес, који подразумијева активно учешће и да, након што буду постигнути резултати, Унија одлучи да је нека земља спремни да буде, било кандидат, било пуноправна чланица.

Према њеним ријечима, постоје специфични услови који се додјељују за појединачне земље или за групу земаља, и таквих специфичности има и када је ријеч о западном Балкану.

"Али, да неко добије неки повлаштени положај и да буде награђен за лијеност или за неефикасност, то тако не функионише у ЕУ, чак ни сада када је оштећена, уздрмана и мало слабије позиционирана него раније", нагласила је Цвијановићева.

Она истиче да при томе треба имати у виду да ЕУ има дискреционо право да доноси политичку одлуку и да може, када препозна неке напоре, омогућити да се на једноставнији начин дође до крајњих одлука.

"Али, то нипошто не значи да можете да прескочите обавезе које су вам прописане, нити се може десити да будете заглављени или блокирани у одређеном процесу, а онда се неко прави слијеп и каже - ви сте били одлични, па сте то остварили", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да се, нажалост, у БиХ често дешава да један ниво власти нешто изврши, а неки други блокира, као што је случај са Законом о акцизама.

"Рецимо, Република Српска изврши све своје обавезе, Федерација БиХ је скоро извршила или је на добром путу да то буде завршено, а онда имате гњаважу која траје годину дана на нивоу БиХ зато што не може да прође неки закон који је прописан. Нетачно је оно што тврде појединци из неких парламентарних странака, као што је СДС, да таква обавеза није постојала. Могуће је да они то нису добро читали када су имали прилику да се баве тиме", рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана