Ћулум пред Анкетним одбором: Све институције су подлегле притиску јавности

Ћулум пред Анкетним одбором: Све институције су подлегле притиску јавности 22.05.2018 17:08 | nezavisne.com

Бањалука - Анкетни одбор, који је формиран ради сагледавања чињеница о смрти Давида Драгичевића је, након што је испитан Синиша Кострешеви, начелника Управе криминалистичке полиције МУП-а РС, почео саслушање Дарка Ћулума, директора Полиције РС.

Бранислав Бореновић, предсједник Анкетног одбора казао је да је ово четврта изјава коју одбор узима од представника званичних институција.

Нагласио је да би одговори на питања требали бити кратки и концизни.

Бореновић је започео са постављањем питања Ћулуму.

Ћулум је казао да су и начелник полиције (Дарко Илић), министар (Драган Лукач) и он, сви били сагасни да треба одржати прес 26. марта јер је јавност била сувише узнемирена.

“На друштвеним мрежама су се чак појавиле и пријетње. Писано је свашта, чак и да су момци који су се потукли са Давидом са мном у сродству. Писано је да је један од актера и син од мог брата, што никако није тачно јер он живи у Њемачкој”, рекао је Ћулум и додао да су на друштвеним мрежама прозивали и његовог тринаестогодишњег сина.

“Одговорно тврдим да је полиција испоштовала све наредбе тужиоца и да смо сваку наредбу и радњу спровели до краја”, рекао је Ћулум.

Рекао је да су Тужилаштву поднијели извјештај 28. 3. и у извјештају пише да је Давид Драгичевић страдао на непознат и неутврђен начин.

Истакао је да су смјене у полицијској станици Лауш извршене због пропуста јер у кући у улици Велибора Јањетовића није извршен увиђај.

“Неизлажење на увиђај је правдано тиме што је оштећени измијенио лице мјеста, гледао шта му је отуђено и тако даље, али то није оправдање јер ако је извршилац био у кући морао је оставити трагове”, рекао је Ћулум.

Додао је да овакав притиск јавности никад није забиљежен.

“Сматрам да су све институције подлегле притиску јавности”, рекао је Ћулум и додао да су они утврдили да је дио повреда на Давидовом тијелу из туче испред кафане “Мета”, а све остале повреде утврђјује обдуцент.

На питање да ли на лице мјеста кад се пронађе тијело излази мртвозорник, Ћулум је казао да излази, те ако утврди да има сумњивих повреда то онда јавља Тужилаштву.

На питање Бореновића, да ли мртвозорник на лицу мјеста мора прегледати леш и садржај џепова, Ћулум је одговорио да не зна да ли је то обавезно.

На питање зашто је ангажован полиграфиста из Сарајева, а не полиграфиста МУП-а РС, Ћулум је казао да се понекад ангажују полиграфисти из Србије и Сарајева јер имају више искуства.

На питање Миланка Михајлице да ли је у складу са овлаштењима Министра МУП-а РС да донесе одлуку о скидању Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС и стављање на случај Управе криминалистичке полиције МУП-а РС, Ћулум је казао да је он био на службеном путу, а замјеници болесни, те да је због тог Лукач донио ту одлуку.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица