Чубриловић: Неопрезно се пришло рјешавању питања миграната

Срна
Чубриловић: Неопрезно се пришло рјешавању питања миграната

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да се сувише неопрезно пришло рјешавању питања миграната, додавши да је БиХ признала да проблем постоји сада када се они налазе по цијелој БиХ.

“Њихово присуство није добро, јер БиХ има унутрашњих проблема и економски није у стању да им пружи оно што им треба. Све структуре требају да се укључе да би то питање било адекватно ријешено”, истакао је Чубриловић.


Он је за Телевизију “К3” рекао да ће проблем да постане и већи ако Србија не дозволи њихов повратак, а Хрватска улазак, због чега је неопходно ангажовање свих институција, заједно са ентитетским владама.

Осврнувши се на покретање виталног националног интереса Клуба Бошњака у Вијећу народа у вези са сједницом парламента на којој је расправљано о извјештају о Сребреници, Чубриловић је то оцијенио очекиваним, с обзиром на то да бошњачки посланици нису присуствовали сједници парламента када се дискутовало о тој теми.

Он сматра да је најважније утврдити истину и да то никоме не треба да смета, па ни формирање нове комисије која ће на томе радити.

“Постоји временска дистанца која омогућава много објективније сагледавање свих догађаја. Никада нећемо имати заједнички став са бошњачком популацијом, али истина не треба никоме да смета и сви требамо бити спремни да прихватимо чињенице, ма какве оне биле. Али, оне не могу бити наметнуте. Много је елемената који указују на то да су нека рјешења у прошлом Извјештају изнуђена. Зато је потребна међународно верификована комисија у којој треба да буду људи од угледа и струке”, истакао је Чубриловић.

Он је оцијенио да је то једини пут који води до помирења.

На питање да прокоментарише захтјев опзиције за новом сједницом парламента на којој би поново тема била смрт трагично страдалог Давида Драгичевића, Чубриловић је подсјетио да се о томе два пута расправљало у парламенту и закључио да Народна скупштина није мјесто гдје треба да се рјешава та врста проблема, већ да су то тужилаштво, полиција и суд.

Он је рекао да је посебно накарадно то што је у једном таквом процесу јавност толико присутна, јер то не доприноси позитивном рјешењу у било ком смислу.

Према његовим ријечима, било је несмотрених потеза за обје стране, али из читаве приче треба изаћи путем институција.

Чубриловић је рекао да ће се понашати по Пословнику и заказати сједницу Колегијума на којем ће бити одлучено да ли ће бити заказана нова сједница у вези ове теме.

Говорећи о раду Народне скуптшине за вријеме његовог предсједавања, Чубриловић је рекао да је задовољан оним што је парламент урадио, истакавши да је Скупштина показала свој пуни демократски капацитет, стављајући на дневни ред теме које су у одређеном смислу биле незгодне за обраду, не само због јавности, већ и због своје специфичности.

“У овом сазиву смо по први пут имали теме попут интерпелација. Судећи по томе али и статистици, може се рећи да је парламент Српске најуспјешнији у БиХ. Наравно, увијек се може боље, али то увијек не зависи само од народних посланика, већ и од активности предлагача”, оцијенио је Чубриловић.

Он је рекао да је задовољан сарадњом са Владом Српске, додавши да су неки жељели представнити да то није тако.

Чубриловић, који је и потпредсједник Демократског народног савеза /ДНС/, сматра да политичке опције које чине коалицију /СНСД, ДНС, СП/, могу понудити Републици Српској међународну стабилност и останак на позицији значајног политичког фактора у Европи.

“Бићемо, као и до сада, партнер свима онима који са њом хоће да сарађују”, поручио је Чубриловић.

Он је истакао да коалиција има такав капацитет који им омогућава да све различите ставове могу да превазиђу и дођу до рјешења и заједничког става.

Чубриловић је нагласио да ДНС има веома велику подршку грађана од Требиња до Новог Града.

“Истраживања показују да ДНС има подршку од 13 до 15 одсто, што је задовољавајуће, а можемо и више од тога. Присуствујући у локалним заједницама осјетимо ту велику подршку и вјерујемо у највећи резултат од оснивања. Циљ нам је 100.000 гласова”, прецизирао је Чубриловић.

Он је рекао да сигурно неће бити премијер, додавши да ће резултати распоређивати позиције.

Говорећи о предстојећој предизборној кампањи, Чубриловић је позвао све политичке факторе да воде фер и коректну кампању, поручивши да никоме не требају додатне свађе, размирице и проблеми, јер има довољно оних које треба рјешавати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана