Црне тачке односе животе без опомене

Милијана Латиновић
Црне тачке односе животе без опомене

Бањалука - Црне тачке на путевима у Српској из године у годину узимају животе, а од укупно 24 опасна мјеста од почетка године су обиљежена само два која се налазе на дионици од Карановца до Црне Ријеке, док надлежни још не знају када ће почети њихова санација.

На најсмртоноснијим мјестима углавном нема заштитних ограда, пут није проширен, а недостају чак и упозорења како би возачи који долазе били упућени на опасност и како би отворили "четворо очију".

У предузећу "Путеви РС" наводе да је привремена саобраћајна сигнализација од почетка ове године постављена у мјестима Бреница и Сурјан, на магистралном путу Карановац - Црна Ријека. Истичу и да су у току радови на двије локације у мјесту Трн код Лакташа, затим на раскрсницама магистралних путева у мјестима Шешлије и Руданка код Добоја и на локацији граничног прелаза Брод.

- У 2016. години је идентификовано девет опасних мјеста у саобраћају, док су од почетка ове године утврђене 24 опасне дионице. Клашнице, Шервалов кук, Тутњевац, Хрваћани, Пиљагићи и Љескове Воде појављују се оба пута као опасне дионице - навели су у "Путевима РС".

Додају да је у току израда планско-техничке документације санације и обиљежавања опасних мјеста на путној мрежи РС, након чега ће бити санирана ова мјеста.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истиче да се на опасним мјестима углавном поставља саобраћајни знак "узвичник".

- Знак упозорења скреће пажњу возачима да наилазе на опасну дионицу пута, на којој су учестале саобраћајне несреће да треба да смање брзину. Након обиљежавања, слиједи анализа и санација опасних дионица - рекао је Радовић.

Истиче да Српска у овој години биљежи позитиван тренд када је ријеч о броју саобраћајних несрећа и броју погинулих, те да је на путевима за девет мјесеци страдало 80 лица, што је за 18 мање него у истом периоду прошле године.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Бањалука Миленко Јаћимовић каже да ови подаци и методологија уклањања недостатака на опасним дионицама путева морају забринути све оне који се баве безбједношћу саобраћаја.

- Ова методологија санирања опасних мјеста показује да нама треба десет година да ријешимо 24 опасна мјеста. Апелујем на надлежне да ове радове убрзају јер нам свакодневно гину грађани. Нема алтернативе и нема објашњења, новца за ове намјене мора бити - рекао је Јаћимовић.

Колико је обиљежавање и уклањање црних тачака на путевима у Српској значајно, истакли су у априлу и из Главне службе за ревизију РС анализирајући препоруке изречене 2013. године на ревизију учинка под називом "Безбједност саобраћаја на путевима у РС". Ревизори су навели да су институције у протекле двије године углавном почеле са спровођењем препорука, што је дало резултате у погледу побољшања стања безбједности на путевима.

Истакли су да су урађене превентивне кампање и модернизована контрола саобраћајне полиције, али да није обављено обиљежавање и отклањање опасних мјеста.

Вјештачења

Миленко Јаћимовић каже да све чешће оштећена лица или њихове породице траже вјештачење саобраћајних несрећа.

- Нису ријеткост они који траже кривичну одговорност лица која раде у предузећима која газдују путевима - рекао је Јаћимовић.

Опасна мјеста на путевима која се понављају и 2016 и 2017. године

- Клашнице, Лакташи

- Шервалов кук, Карановац

- Тутњевац, пут Бањалука - Прњавор

- Хрваћани, пут Бањалука - Прњавор

- Пиљагићи, пут Бањалука - Приједор

- Љескове Воде, Добој

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана