Црнадак: За људе у Српској важно да она буде уважена са свим својим уставним надлежностима

Глас Српске
Црнадак: За људе у Српској важно да она буде уважена са свим својим уставним надлежностима

Салцбург - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак као представник Републике Српске у Савјету министара БиХ поручио је данас, на Конференцији европских региона и градова у Салцбургу, да је за све људе у Републици Српској важно да она буде прихваћена и уважена са свим својим уставним надлежностима и улогом у процесу одлучивања унутар БиХ.

"Посебно је важно да Република Српска и ФБиХ буду видљиве и поштоване у процесу европских интеграција, са посебним нагласком на успјешно функционисање механизма координације", рекао је Црнадак током свог обраћања.


Црнадак је поздравио рад Комитета региона, који је институција ЕУ, због значајне улоге региона и нижих нивоа власти у рјешавању свакодневних проблема грађана, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Пред почетак 13. конференције европских региона и градова, Црнадак се састао са комесаром ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом и са другим министрима из региона Западног Балкана задуженим за европске интеграције.

Састанку је присуствовао и предсједник Института региона Европе Франц Шаусбергер, а главна тема састанка је била улога регионалних, градских и локалних власти у процесу европских интеграција.

Црнадак је нагласио посебан значај ове теме за БиХ, због огромне улоге и значајних надлежности које према Дејтонском споразуму и Уставу БиХ имају Република Српска и ФБиХ, као два ентитета у БиХ.

У наставку конференције, Црнадак ће учествовати на панелу "Сљедећа генерација нових земаља чланица ЕУ" и имати билатерални сусрет са замјеником премијера Републике Македоније за европска питања Бујаром Османијем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана