Црнадак: Посјета Меркелове добродошла, али посао је на институцијама БиХ

Срна
Црнадак: Посјета Меркелове добродошла, али посао је на институцијама БиХ

Бијељина - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је незванично најављена посјета БиХ њемачког канцелара Ангеле Меркел изузетно добродошла, али да ће прави посао на плану европских интеграција радити институције БиХ.

"Ова посјета ће дати додатни подстрек, али не смијемо заборавити да је, без обзира на посјете Меркелове и евентуално других европских функционера, прави посао и одговорност на властима у БиХ и у ентитетима", рекао је Црнадак новинарима у Бијељини.

Он је најавио да ће од Меркелове затражити наставак снажне подршке БиХ, Републици Српској и Федерацији БиХ.

"Изузетно је важно да подршка коју ЕУ даје, буде настављена, уз уважавање БиХ са свим њеним надлежностима и различитим компетенцијама. Битно је та подршка буде и политичка, али и финансијска", оцијенио је Црнадак.

Према његовим ријечима, Меркелова у БиХ долази у условима пријатељства и добре атмосфере, а њена посјета значајна је будући да је она једна од најзаслужнијих за нови европски приступ БиХ.

"Све је кренуло као њемачко-британска иницијатива, касније је то прерасло у европску иницијативу. У том свјетлу, значајно је да сада, када реформе крећу, када ступа на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању, имамо посјету на овако високом нивоу", нагласио је Црнадак.

Он је поновио да и предстојећу посјету папе Фрање БиХ треба искористити да се настави развој помирења и толеранције.

"Порука мира и даљег побољшања односа унутар народа тог дана треба да оде из Сарајева и из БиХ. Очекујем да посјета папе прође у мирној, доброј и коректној атмосфери", каже Црнадак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана