Čović: Tokom novembra moguća nova parlamentarna većina

Srna
Čović: Tokom novembra moguća nova parlamentarna većina

Sarajevo - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će tokom novembra doći do formiranja nove parlamentarne većine na svim nivoima vlasti u BiH.

Čović je danas nakon sastanka sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem rekao novinarima da ga je predsjednik SDA informisao o susretima sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, dodavši da "tu stvari idu dosta dobro".

"Vjerujem da će oni ovog vikenda nastaviti dinamično razgovarati, tako da ćemo, ako ne bude nekih novih momenata, u novembru dobiti novu parlamentarnu većinu na svim nivoima vlasti u BiH", naveo je Čović.

Kada je u pitanju rekonstrukcija Savjeta ministara BiH, Čović je rekao da se za sada razgovara o saradnji SBB-a i SDA, što bi značilo ulazak SBB-a u parlamentarnu većinu, pa samim tim i u Savjet ministara BiH, prenijeli su federalni mediji.

"Naravno, nastoji se imati što manje promjena i na svakom drugom nivou vlasti. Što se tiče Federacije BiH /FBiH/, tu je manje-više jasan odnos, ali ga ja ne bih prejudicirao. Treba zajednički sjesti i dogovoriti se", dodao je Čović.

Komentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mladena Bosića da se protivi ulasku SBB-a u vlast BiH, Čović je rekao da ni on nekada nije bio spreman da prihvati nešto, pa je na kraju to, ipak, učinio kako bi se postiglo zajedničko rješenje.

"To bi nam svima trebala biti neka vrsta poruke. Nije ovdje stvar da li neko nekoga voli ili ne. Mi imamo predstavnike tri naroda i ako se dogovore SDA i SBB, to će Hrvati i Srbi sigurno prihvatiti", zaključio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana