Човић: Изетбеговић свјесно подиже напетост око националних питања

Срна
Човић: Изетбеговић свјесно подиже напетост око националних питања

Сарајево - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да односи бошњачке и хрватске политике у БиХ не функционишу, као ни његов однос са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем који је свјесно организовао спасавање позиције СДА подизањем напетости око националних питања.

"Једно је питање била тужба према Србији око ревизије, након тога Пељешки мост, затим хашке пресуде...Смисао свега тога јесте да се не примијети како пола СДА гласа на различите начине", рекао је Човић за "Вечерњи лист", издање за БиХ.


Он је оцијенио да је измјена Изборног закона једини начин да се Хрватима омогући вишестраначје, а ХДЗ демократизује.

Коментаришући европски пут БиХ, Човић, који је предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао да би, након успјешних процеса Србије и Црне Горе, било јако лоше да БиХ остане изолована.

"Ово нас тјера да нешто заједно радимо. Али, с друге стране, постоји и друга оцјена - да смо права бара", оцијенио је Човић.

Он сматра да је највећи проблем изразито спора динамика рада предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића, који до сада није хтио да сазове ниједну сједницу у вези са механизмом координације. "Морао је поднијети извјештај пуно раније, а није", напоменуо је Човић.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ усагласило да до 15. децембра мора добити Упитник Европске комисије, али да се то до данас није десило.

"Једини разлог за то су питања која су отворена, а отворена су само јер се није већ једном сазвао Колегијум за европске интеграције који чине, између осталог, сви предсједници влада. За то је најодговорнији Звиздић", тврди Човић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ, ипак, очекује да ће БиХ на прољеће добити кандидатски статус за ЕУ.

"Али, то само по себи не значи ништа, јер то не значи и аутоматско отварање преговора. Прво треба да добијемо позитиван извјештај ЕУ да смо испунили све што се од нас тражило. Тим чином смо све испунили, осим једног општег захтјева, а то су политички услови", констатовао је Човић.

О иницијативи за укидање назива "хрватски" и "Херцег-Босна" из појединих предузећа, Човић је рекао да су тај назив Хрвати унијели у данашњу Федерацију преко Вашингтонског споразума и да ту не види ништа спорно.

"Међутим, бојим се да није толико споран ни тај назив колико жеља да се једним оваквим чином иде у федерализацију Федерације у будућности", упозорио је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана