Чорлија четири године ни да пипне предмет Дудаковић

Горан Маунага
Чорлија четири године ни да пипне предмет Дудаковић

Бањалука - Предмет "Атиф Дудаковић" већ четири године се налази код предметног тужиоца Тужилаштва БиХ Драгана Чорлије који, иако је прије скоро три године обећао брзо процесуирање у том предмету, никада није учинио баш ништа да предмет буде покренут са "мртве тачке".

Каже то извор "Гласа Српске" близак Тужилаштву додајући да сав материјал у вези са случајем "Дудаковић" скупља прашину у ладици тужиоца Чорлије.

- Он из само њему знаних разлога никада није ни отворио овај предмет, а камоли да је подигао оптужницу иако постоје необориви докази о злочинима почињеним над Србима у Крајини које су починили припадници Петог корпуса Армије РБиХ и њихов командант Дудаковић. Сви докази су у Тужилаштву, односно код Чорлије који овај предмет није ни пипнуо од када га је добио - каже извор "Гласа" и додаје да је он био дужан да или одбаци или подигне оптужницу у том предмету.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да је Чорлију у више наврата критиковао због нерада на овом предмету.

- И у том предмету може се десити као и у предмету "Трново" који се ради од 2003. године - када је 80 одсто злочинаца и свједока помрло природном смрћу, онда су подигли оптужницу против три човјека. Чорлија, уз необориве доказе које посједује против Дудаковића, изговор за неподизање оптужнице може имати једино ако су му "везане руке" - каже Мандић. Додаје да је невјероватно и то да је Дудаковићу дозвољено да у архиви у касарни "Рајловац" прегледа тужилачку документацију и да однесе све оно што се тиче њега. Додаје да се ту ради о спрези у којој предњаче бошњачки представници власти. Каже да вјерује да неко Тужилаштву наређује опструисање истрага и забрањује подизање оптужница против оних који су чинили злочине над Србима.

Предсједник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић каже да је, кад му је Чорлија дао обећање да ће случај "Дудаковић" бити брзо ријешен, вјеровао да ће оптужница бити подигнута за неколико дана те да је више него разочаран што се то није десило ни до данас.

- Савез логораша РС већ 12 година интензивно истражује злочине које су починили Пети корпус и Дудаковић. Дошли смо до и видео-снимака на којима Дудаковић наређује паљење и клање свега што је српско. То наређење је и извршено. Све је то у Тужилаштву БиХ, код Чорлије, али Дудаковић је и даље слободан човјек - каже Дукић.

Додаје да је Чорлија у разговору са представницима Савеза још прије скоро три године рекао да је предмет већ годину код њега и да ће бити врло брзо завршен. Дукићу је и крајем 2012. речено да ће до 1. јуна 2013. Чорлија утврдити да ли је Дудаковић одговоран за ратни злочин над Србима.

Дукић каже да је разочаран што Чорлија уопште није покренуо питање страдања 13 крајишких општина. И такав његов рад, односно нерад, сматра Дукић, показује да су Тужилаштво и Суд БиХ вјештачке творевине без правде и правичности.

- Тешко је процијенити зашто Чорлија, и поред најјачих доказа који могу да постоје у кривичном дјелу ратног злочина, није подигао оптужницу против Дудаковића. Тај предмет водио је прије њега бивши главни тужилац Милорад Барашин који је наредио истрагу и припремио оптужницу, која је стопирана. Предмет је преузео Чорлија, али све и даље стоји - рекао је Дукић. Он је закључио да је политика ту много упетљала прсте и да зато не постоји никакво повјерење у Тужилаштво и Суд.

Дукић каже да примјер нерада Чорлије у великом предмету какав је овај на прави начин одсликава функционисање правосуђа БиХ.

Докази о ратним злочинима Петог корпуса Армије РБиХ пронађени су и током ексхумације осам тијела српских војника у кругу касарне "Адил Бешић" у Бихаћу. Још 2006. године власти РС су поднијеле кривичну пријаву против Дудаковића за ратне злочине над Србима, али он је до данас на слободи. МУП РС је у неколико наврата допуњавао ту пријаву.

Према подацима Комисије за тражење несталих у Републици Српској, у тој акцији у општинама Петровац, Бихаћ, Босанска Крупа, Сански Мост и Кључ убијено је око 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села. Нестало је више од 800 људи. На том подручју нађена је 21 масовна гробница са тијелима Срба.

Снимци

О злочинима Атифа Дудаковића и Петог корпуса постоје бројни видео-снимци. На снимцима насталим 9. јула 1994. виде се припадници Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна, које је заробио Пети корпус у акцији на Изачићу коју је предводио Дудаковић. Дудаковић, окружен војницима, питао је тада гдје су два заробљеника, а кад је добио одговор да су у "кампањоли", издао је наредбу: "Стријељати на лицу мјеста!"

Телевизије у РС емитовале су и видео-снимке на којима Дудаковић наређује паљење кућа. Радио-телевизија Србије приказала је августа 2006. видео-снимке на којима се виде припадници Петог корпуса Армије РБиХ, под командом Дудаковића, како пале српска села у Крајини, у наставку акције "Олуја", 16. и 17. септембра 1995.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана