Ццијановић: Текст коминикеа није форма за успјешно кретање БиХ на европском путу

Срна
Ццијановић: Текст коминикеа није форма за успјешно кретање БиХ на европском путу

Лакташи - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да текст коминикеа са сједнице Управног одбора Савјета за имплементацију мира у БиХ /ПИК/ није форма за успјешно кретање БиХ ни на европском путу ни на путу напретка.

Цвијановићева је нагласила да је забрињавајуће то што један страни представник коментарише све што се дешава у земљи, даје савјете од тога како се треба спремити за састанак, какву политику треба водити, какве документе и декларације усвојити и какве одлуке да доносе институције.


"Његове сугестије иду до тога шта треба да раде политичари, политичке партије, институције, што показује колико је ова земља узалудна. Често смо имали прилику да видимо да високи представник дјелује као портпарол или једног од конститутивних народа или портпарол једне од политика, углавном бошњачке", рекла је Цвијановићева новинарима у Лакташима.

Цвијановићева је нагласила да странци у БиХ сами себи продужавају мандате, што дјелује смијешно.

Коментаришући критике да БиХ не иде напријед, Цвијановићева је поручила да се зато сви представници међународне заједнице требају обратити Сарајеву "у које се заклињу".

"Нека виде да су сви процеси заустављени тамо и кад је у питању европски пут и стварање нормалне, креативне и здравије атмосфере у оквиру БиХ. Све процесе које одрадимо на нивоу Републике Српске блокирају на нивоу БиХ", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су адреса за критике политичко Сарајево и институције које су непродуктивне.

"Чињеница је да тамо нема политичке већине, да се не зна да ли постоји или не постоји коалиција, те да коалиција постоји само када треба дјеловати против Републике Српске. Ту мислим и на политичке партије које долазе из Републике Српске, а горе су са /лидером СДА/ Бакиром Изетбеговићем", нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да о правом кривцу за застоје странци ништа неће рећи, јер лицемјерно поступају.

"Када има неки моменат када Република Српска нешто није извршила, спремни су на сваку могућу критику, провлаче нас кроз разноразне извјештаје, а кад је у питању погрешка или застој на нивоу БиХ онда они сви синхронизовано, уз изузетак једног или двојице дипломата, лажу и претварају се да је ситуација боља", навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, странци још никад нису маркирали кривца ако је он неко из политичког Сарајева, што показује колико је то све бесперспективно.

Цвијановићева је истакла да Српска цијени ставове амбасадора Руске Федерације у БиХ Петра Иванцова, који се, како је рекла, понаша рационално.

"Русија је највећи бранилац Дејтонског споразума и онога што јесте слово, а не интерпретација или дух Дејтона. И овај наступ је био један од низа рационалних приступа у којима руски амабасадор не сматра да ће бити подстицајно то што ћете производити извјештаје те врсте", додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је потребно на другачији начин ухватити се у коштац са ситуацијом у БиХ и боље је презентовати, што разумију и странци, али, како је навела, воле да лажу и не кажу оно што је тачно.

Цвијановић: Млади покретачка снага СНСД-а

Потпредсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Жељка Цвијановић изјавила је да је политички интерес и оријентир СНСД-а Република Српска, а да су млади покретачка снага и будућност странке.
Цвијановићева, која данас учествује у раду политичке академије намијењене члановима Младих социјалдемократа, нагласила је да је ово један успјешан пројекат који се спроводи кроз различите модуле у оквиру СНСД-а.

"Увијек обрађујемо различите теме од тога како наступати у јавности, до озбиљних тема које се односе на резултате политичке партије и Владе, гдје наша политичка партија има доминантну улогу у креирању одређених политика", рекла је Цвијановићева новинарима у Лакташима прије почетка политичке академије.

Према њеним ријечима, суштина оваквих догађаја јесте да млади разумију процесе, да разумију гдје живимо и шта морају да раде политичари.

Предсједник Младих социјалдемократа Денис Шулић истакао да је ово друга генерација која похађа политичку академију СНСД-а.

"Партија која организује овакве семинаре за младе људе сигурно је партија која брине о својој будућности. Овдје имамо младе из цијеле Републике Српске, од Новог Града до Требиња, који уче како да, кад се врате у своје општинске одборе, раде и преносе идеју и јаке Српске и јаког СНСД-а", рекао је Шулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана