Čavka ubijeđen u nečasne radnje tužioca Bože Mihajlovića

Srna
Čavka ubijeđen u nečasne radnje tužioca Bože Mihajlovića

Sarajevo - Tužilac u Tužilaštvu BiH Oleg Čavka rekao je na suđenju bivšem zamjeniku glavnog tužioca BiH Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, da ne tvrdi da je optuženi uzeo novac iz predmeta “Milorad Milaković i drugi”, ali da je ubijeđen da je bio upoznat o tome, kao i da je preduzimao “nečasne radnje”.

Mihajlovića optužnica tereti da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca, i to propuštanjem nadzora nad radom Sadine Beridan-Zuhrić, koja je od polovine novembra 2006. godine radila kao daktilograf i referent u Tužilaštvu BiH.


Ona je, navodi se u optužnici, prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, pri čemu joj je Mihajlovićevo propuštanje dužnosti nadzora omogućilo zadržavanje prisvojenog novca.

Čavka, kao prvi svjedok Tužilaštva BiH, izjavio je da je u ovoj instituciji počeo raditi u proljeće 2010. godine, u Odjeljenju za organizovani kriminal, kada mu je šef bio Božo Mihajlović, koji je kasnije imenovan za zamjenika glavnog tužioca.

On je pomenuo da je predmet “Milorad Milaković i drugi”, dužio od dolaska u Tužilaštvo, te da je taj predmet bio u zastoju jer je za veliki broj ljudi bila raspisana potjernica, prenosi Birn.

“Sa Mihajlovićem sam imao informativni kontakt o tom predmetu. Ne znam da li je Božo bio zadužen u tom predmetu, ali je postupao. Tu su međunarodni tužioci bili zaduženi. Predmet je bio apsolutno neaktivan. Saznanje da je tu privremeno oduzet novac sam dobio početkom decembra 2016. godine”, naveo je on.

Prema Čavkinim riječima, u periodu od pet ili šest godina dešavalo se da dođe poneki podnesak od branilaca, u kojim su tražili nagodbe i povrat novca.

On je objasnio da je 2016. godine od advokata Zlatka Ibrišimovića dobio ponudu o nagodbi za dvije osobe, te je nakon toga išao kod Mihajlovića na konsultacije.

“On mi je prenio da je tu riječ o teškom kriminalu i osobama koje su nosioci organizovanog kriminala i da su stranci tu svašta radili. Od oktobra ili novembra 2016. počinjem tragati za predmetom, da nađem spis. Osim optužnice, nije bilo ništa. Pokušavao sam doći do dokaza iz optužnice”, ispričao je Čavka.

Čavka je naveo da je početkom decembra otišao je u Odjeljenje za Krivično deponovanje predmeta, gdje je našao gomilu vreća, ali i registratora s izjavama svjedoka. Čavka je rekao da novca nije bilo. On je prenio da mu je službenik Bogdan Bogdanović rekao da je novac prije tri ili četiri godine poslat u Sud BiH.

“Bilo mi je čudno kako ne znam za taj novac da je poslat. Bogdan je donio naredbu tužioca Mihajlovića od 15. novembra 2010. u kojoj je pisalo da se novac sa specifikacijom ima dostaviti tužiocu Boži, a radi dostavljanja Sudu BiH. Otišao sam do Mihajlovića, pokazao mu papir i njegovo reagovanje mi je u neku ruku bilo čudno. Ne tvrdim da je bila sumnjiva, ali burna. Rekao je: žNemoj mene ništa pitati o tome ja ne znam ništaž”, rekao je Čavka.

Čavka je istakao da ne zna šta je preneseno iz Odjeljenja za Krivično deponovanje predmeta. “Navodno je izuzet novac i nestao, ali ne znam sudbinu tog predmeta. Objektivno sam tu prevaren”, rekao je on.

Suđenje će biti nastavljeno 30. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana