Буџет институција за 2018. виси о концу

nezavisne.com
Буџет институција за 2018. виси о концу

Сарајево - Неизвјесно је да ли ће до краја године бити одржана сједница на којој би требало да буде разматран Приједлог буџета институција БиХ за 2018. годину и хоће ли бити довољно руку у Представничком дому БиХ да он угледа свјетлост дана након новогодишњих и божићних празника.

Како "Независне" сазнају, већ се у парламенту воде незванични преговори да би се осигурала већина како би се у овој седмици прије Нове године усвојио буџет. Међутим, још нема сагласности у Колегију Представничког дома БиХ да се сједница на којој би се разматрао буџет одржи.

С друге стране, према незваничним сазнањима, неким лидерима партија које партиципирају у Парламентарној скупштини БиХ одговара да у овој години која је пред нама не буде усвојен буџет институције, јер онда, како тврде појединци, не постоји могућност да се изборна кампања финансира из овог буџета. Уколико дође до привременог финансирања, а због неусвајања буџета за наредну годину, оно може трајати и до годину дана, а то значи да ће бити финансирано само оно најосновније, а то су текућа потрошња и плате.

Подршка буџету институција БиХ за 2018. неупитна је што се тиче посланика СДА, Савеза за промјене и ХДЗ БиХ. Посланици из ХДЗ БиХ већ раније су изразили подршку буџету за наредну годину. Међутим, уколико СББ остане при ставу да неће подржати овакав буџет, он неће имати подршку.

Овогодишњи предложени Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за идућу годину је 1.954.062.329 КМ.

Буџет за финансирање институција остаје 950 милиона КМ, иако су укупни захтјеви корисника били већи за 333.727.000 КМ или 36 посто.

Шефик Џаферовић (СДА), замјеник предсједавајућег Представничког дома, рекао је "Независним" да је он тражио да се сједница овог дома одржи 29. децембра и да на дневном реду буде буџет, међутим како је појаснио, није било сагласности унутар Колегија да се сједница закаже.

"Хоће ли бити сједнице до краја године - не знам. Једино што могу рећи је да су редовне сједнице на распореду 17. и 31. јануара", рекао је Џаферовић.

Мирсад Исаковић (СББ), посланик у Представничком дому БиХ, каже да, како ствари сада стоје, ова странка неће подржати буџет.

"Имамо низ примједби и неприхватљиво је да је у протеклих десет година буџет скоро исти и ништа се не мијења. Није развојни, нема потенцијала и као таквог немамо разлога да га подржимо. Исто тако смо незадовољни што чланови Предсједништва БиХ сваке године у буџету имају по 160.000 КМ које могу потрошити, а да о томе никоме не полажу рачуне. Желимо да се то промијени, као и средства у износу по 60.000 КМ које сваке године добију предсједавајући Вијећа министара БиХ и његова два замјеника. Желимо да та средства иду за помоћ социјално осјетљивим категоријама и за финансирање спорта и на то ћемо уложити амандмане", казао је Исаковић.

Душанка Мајкић (СНСД), посланик, истиче да ће се сједница Представничког дома БиХ, која је прекинута 21. децембра, наставити 17. јануара, те да не види никакав разлог да се о томе заказује сједница прије Нове године.

"Када је ријеч о евентуалном привременом финансирању, до тога би дошло уколико се буџет не би усвојио у првом кварталу. Странке које су на сједници Савјета министара донијеле Нацрт буџета и то једногласно, очекујем да ће га подржати и у парламенту. Прво ће се расправљати о принципима и онда они који су незадовољни могу предлагати амандмане", рекла је Мајкићева.

Саша Магазиновић (СДП БиХ), посланик, истиче да је ова странка спремна за сједницу, али да није до њих, већ до СДА, ХДЗ БиХ и Савеза за промјене, те да би га чудило да СДА подржи буџет јер је он исти као и онај од прије неколико година, када су напустили Вијеће министара због тог истог буџета. Ипак се нада да ће овај буџет "који је потрошачки пасти".

Момчило Новаковић из Савеза за промјене казао је да се не зна ни кад ће бити сједница, ни да ли има већине у Представничком дому БиХ да се усвоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана