Број становника надуван за чак 10%

Жељка Домазет
Број становника надуван за чак 10%

Сарајево - Контролни попис становништва, који је реализован мјесец након главног пописа из октобра 2013. године, показао је да је пописано десет одсто више особа него што их стварно има, а алармантни подаци стављају упитник на валидност и вриједност обављеног пописа.

Извор "Гласа Српске" из Савјета министара БиХ казао је да је кључни проблем прекобројно пописивање јер такви подаци нису употребљиви.

- Током контролног пописа бројна лица која су пописана у главном попису од 1. до 15. октобра 2013, односно мјесец раније, нису пронађена у истим домаћинствима. То је био случај са сваким десетим становником из података о попису. Такав примјер није забиљежен у свијету и нигдје нису евидентиране овакве грешке и толики проценат препописивања. У осталим земљама се углавном ради о малим процентима мање пописаних особа - каже наш саговорник.

Наглашава да су чак и прелиминарни подаци о превеликом броју пописаног сталног становништва алармантни јер их је могуће само минимално промијенити при коначном утврђивању њиховог броја.

- Зато је важна обрада података добијених пописом, јер прецизно утврђивање броја сталног и несталног становништва може допринијети смањењу процента препописаних и бољој валидности резултата пописа - истиче наш саговорник и додаје да је према међународним стандардима циљ контролног пописа да на репрезентативном узорку утврди индикаторе обухвата и квалитета главног пописа.

Централни пописни биро БиХ ни након вишечасовног разговора у сриједу увече није успио да дође до договора о јединственом програму за обраду података добијених пописом становништва, домаћинстава и станова. Послије састанка је констатовано да нема могућности за консензус међу члановима овог тијела да би ово питање било ријешено. Централни пописни биро већ дуго не може да постигне договор јер су опречни ставови о томе ко су стални становници БиХ. Федерална страна, посебно Бошњаци, инсистира да буду лабавија правила него што је прописано законом па би тај статус добио знатно већи број људи, односно и они који годинама живе и раде у иностранству, на шта РС не пристаје.

Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић рекла је да се сада све враћа на почетак.

- Централни биро закључио је да нема капацитета да даље расправља о овом питању јер нема консензуса и да Агенција за статистику БиХ треба да утврди јединствени програм обраде података - рекла је Чичковићева.

Прецизирала је да то значи да ентитетски заводи за статистику треба да учествују у изради јединственог програма обраде, а да га утврђује Агенција за статистику БиХ.

- Пред нама је период у којем заједно треба да пронађемо рјешење. Питање је за колико времена можемо то да урадимо - рекла је Чичковићева нагласивши да попис не смије пропасти.

Директор Агенције за статистку БиХ Велимир Јукић изразио је наду да ће бити постигнут договор.

- Методологију је требало утврдити и донијети прије почетка пописа становништва. То, нажалост, није урађено него је остављено за сам крај. У извјештају Савјету министара навели смо да очекујемо да рок за објаву резултата пописа буде продужен са 1. јула на крај године, јер сматрамо да је то довољно времена за доношење методологије и јединственог програма и да у складу са законом и препорукама буду обрађени подаци - рекао је Јукић.

Директор Федералног завода за статистику Емир Кремић оцијенио је да се Агенција за статистику БиХ сврстала међу оне који успоравају европски пут земље. Он сматра да је измјена законског рока за објаву резултата пописа становништва предложена без икаквог законског основа, јер је комплетан процес завршен.

- Парламент би требало да се бави питањем одговорности, а не продужењем рока. Бојим се да подаци, као и све друго у животу, имају рок трајања - рекао је Кремић.

Предсједавајући Централног пописног бироа и министар цивилних послова БиХ Адил Османовић рекао је да рок за објаву резултата пописа може бити помјерен само ако прије тога буде утврђена јединствена методологија обраде података и јасно речено колико времена треба за обраду пописне грађе.

Додик: Биће раскринкане неистине

Предсједник РС Милорад Додик је подсјетио да је у Сребреници током пописа становништва у стану од 70 квадрата било пријављено 100 људи.

- Бошњаци не желе релевантне податке пописа, већ хоће да очувају привилегије које имају. Не желе да поштују Закон о попису становништва и ушли су у различите малверзације и спекулације. Званични подаци пописа становништва показаће да пада њихова прича о етничком чишћењу, јер ће се видјети да 150.000 Срба нема у Сарајеву. Прича о масовним страдањима Бошњака и више од 300.000 погинулих показаће се неистинитом, јер је према званичним подацима у БиХ погинуло укупно 96.000 људи - рекао је Додик.

Прелиминарни резултати

БиХ - 3.791.622 становника

ФБиХ - 2.371.603 становника

РС - 1.326.991 становник

Спорно - 196.000 пописница

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана