Бошњачке жеље не воде помирењу

В. Кулага, С. Тасић
Бошњачке жеље не воде помирењу

Мраковица/Бањалука - Потези Исламске заједнице у БиХ у вези са обиљежавањем двије деценије од злочина у Сребреници додатно су подгријали тензије у БиХ изазване приједлогом британске резолуције за коју је српска страна оцијенила да ствара дубљи јаз и враћа земљу у прошлост.

На сједници Сабора Исламске заједнице је, наиме, затражено да високи представник донесе закон о забрани порицања геноцида над Бошњацима у Сребреници, да трајно буде забрањена службена употребе ознака, застава, амблема и симбола Војске РС на територији БиХ и формиран дистрикт Сребреница.

Ти захтјеви, према ријечима предсједника Републике Српске Милорада Додика, једноставно нису могући. Он је нагласио да би Исламска заједница у БиХ требало да буде невладина, а не политичка организација, али да у то само наивни вјерују јер је, у ствари, радикална политичка организација која спроводи и има у себи значајне елементе радикалног ислама и која је интегрисана са исламским покретом широм свијета.

Због тога је, како је рекао, опасна, али и кључна политичка организација у бошњачком народу, због чега њене ставове не треба занемарити иако су нереални.

- То је депласирана прича. Територија РС је неприкосновена и нема разговора о томе, а Војска РС слободарска војска - рекао је Додик и додао да Исламска заједница у БиХ на овај начин показује намјере да, прије свега, обесмисли слободу за Србе, а да обесмишљавање слободе почиње управо захтјевом да буду укинута сјећања или забрањени симболи.

Коначна одлука Савјета безбједности УН о британској резолуцији о Сребреници би требало да буде позната сутра за када је заказана сједница тог тијела, а највиши званичници Српске и Србије су истрајни у тврдњи да је тај документ продубио кризу и погоршао односе у региону.

Додик је јуче са Мраковице поручио да би доношење те резолуције, без обзира на моћ Савјета, био распад БиХ.

- Наравно да молимо Русију да уложи вето - рекао је Додик уз оцјену да подло и вјешто написана резолуција служи острашћеним бошњачким политичарима да полако уводе српски народ као једини уписан да је починио геноцид.

- Али, и ако се то деси, игноришимо то! Рецимо да не важи за нас! Нећемо уписати у своје књиге то што ви хоћете, нити ћете нам запријетити да ћете нас учинити нестабилним подручјем, а ММФ то већ пријети - истакао је Додик.

Он је додао да нико не може истјерати Србе из БиХ, а да не истјера и Српску заједно с народом, позивајући грађане РС да кажу "не" на референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ.

- Скрушено смо ћутали кад сте одводили наше вође, генерала Младића и предсједника Караџића, али није истина да су само они учествовали у овом рату, да само они имају командну одговорност - нагласио је Додик.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је за српске медије да ће, ако Русија не буде ставила вето на британску резолуцију, Српска знати да у тешким ситуацијама може да се ослони само на Србију. Поводом оцјена Велике Британије да ће резолуција "допринијети помирењу", Вучић је истакао да ће Србија промијенити став ако састављачи резолуције докажу да су њом успјели да помире макар и двоје људи.

Стални представник Велике Британије при УН Метју Рајкрофт упутио је у суботу писмо предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу у којем је оцијенио да називање догађаја у Сребреници 1995. године "геноцидом" није политичка, нити антисрпска изјава.

Епископ зворничко-тузлански Хризостом поручио је јуче да се у свијету још води психолошки рат против српског народа и намеће му се да прихвати лаж и кривицу за нешто што није починио. Он је оцијенио приједлог британске резолуције срамним, злонамјерним и неприхватљивим.

Позив

Милорад Додик је током викенда затражио од представника Срба из Српске да се повуку из рада Парламента БиХ док не буде ријешен случај злоупотребе Парламента БиХ од стране 25 посланика из федералних странака, који су послали писмо Генералној скупштини УН дајући подршку британској резолуцији о Сребреници у име цијелог Представничког дома.

То писмо није потписао ниједан посланик странака из РС, нити ХДЗ-а БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана