Bošnjaci preotimaju sve srpske pozicije u Institutu za nestale

Goran Maunaga
Bošnjaci preotimaju sve srpske pozicije u Institutu za nestale

Banjaluka - Srpski narod mogao bi da ostane bez ikakvog uticaja u Institutu za nestala lica BiH, jer Bošnjaci nastavljaju uzurpiranje funkcija koje pripadaju Srbima.

Predstavnici porodica nestalih Srba upozoravaju da bi aktivnosti u Institutu za nestala lica BiH mogle da dovedu do toga da procedura izbora novog člana Kolegijuma direktora iz reda srpskog naroda bude obavljena mimo zakona. Time bi Srbi ostali bez bilo kakvog uticaja na donošenje odluka u Institutu za nestala lica BiH koji je i do sada imao maćehinski odnos prema potrazi za nestalim Srbima.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Milan Mandić istakao je da se Mirko Okolić povukao iz privremenog Upravnog odbora Instituta za nestala lica. Njegovu poziciju predsjedavajućeg Upravnog odbora, navodi Mandić, preuzeo je predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) Momir Škiljević iako za to ne postoji neophodna odluka Savjeta ministara BiH.

- Umjesto Okolića za sada nije imenovan niko iz reda srpskog naroda, tako da Srbi trenutno nemaju svog predstavnika u Upravnom odboru Instituta za nestala lica.

Škiljević nema pravo da zakaže sjednicu privremenog Upravnog odbora pošto zvanično nije imenovan na funkciju predsjedavajućeg, ali je i pored toga za prošli četvrtak zakazao sjednicu na kojoj je trebalo da budu otvorene koverte sa prijavama kandidata za članove Kolegijuma direktora. Sjednicu je otkazao navodno zbog bolesti, da bi je opet zakazao za ponedjeljak. Ako bude održana, otvaranje koverti biće nezakonito jer Upravni odbor, koji je imenovan uz niz nepravilnosti, nema predsjedavajućeg. Škiljević ne može po automatizmu naslijediti Okolića na toj funkciji jer to ne smije da se uradi bez odluke Savjeta ministara - rekao je Mandić.

Škiljević je, dodaje Mandić, već na djelu pokazao da ne zastupa srpske interese.

- Nedavno je glasao za nastavak nezakonitog finansiranja firmi iz FBiH koje rade na održavanju kosturnica u tom entitetu. Za to je otišlo 600.000 KM, što smo mi dugo sprečavali - kaže Mandić.

Očekuje da će ICMP posredstvom Škiljevića određivati smjernice rada Instituta za nestala lica, a da istovremeno ne daje ni marku za njegovo funkcionisanje.

- RS će dodatno izgubiti uticaj na proces traženja nestalih iako je među njima najveći broj Srba - rekao je Mandić.

On se pribojava da bi kroz konkurs za člana Kolegijuma direktora mogao biti eliminisan dosadašnji član Milutin Mišić.

- Prijavila su se četiri srpska kandidata. Bila bi šteta da Mišić bude eliminisan jer je uradio najviše posla od svih članova rukovodstva i bio prepreka nezakonitom radu u Institutu za nestala lica. U posljednje četiri godine niko i ne raspravlja o procesu traženja nestalih, svi se bave novcem i funkcijama, jedino se Mišić zauzimao da Institut za nestala lica radi svoj posao - kaže Mandić.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica Nedeljko Mitrović, koji je i predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica, kaže da su pozicije u Institutu posljednje za koje je očekivao da će biti predmet politizacije.

- U članstvo novog Kolegijuma direktora trebalo bi da bude izabran predstavnik srpskog naroda koji će obezbijediti ubrzanje procesa traženja nestalih Srba, koji je u potpunom zastoju. Uloga ICMP-a bila je potpuno negativna kad je u pitanju identifikacija žrtava jer su imali sistem nelogičnog balansa u procesu traženja nestalih i identifikacije, a pogotovo između Srba i Bošnjaka - kaže Mitrović.

Dodao je da su predstavnici porodica nestalih u petak obavijestili srpske predstavnike u bivšem i sadašnjem sazivu Savjetodavnog odbora da treba da budu konsultovani i da je neophodno izvršiti zakonitu izmjenu predsjedavajućeg privremenog Upravnog odbora.

- O tome ćemo obavijestiti i Savjet ministara zato što on odlučuje o Upravnom odboru - kaže Mitrović.

Mišić, Okolić i Škiljević nisu odgovarali na telefonske pozive.

Serija nezakonitosti

Privremeni Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH imenovan je uz niz nepravilnosti.

Umjesto da bude raspisan konkurs za nove članove, s obzirom na to da su tadašnji bili u tehničkom mandatu još od 2011. godine, Savjet ministara BiH je uz podršku ICMP-a u oktobru prošle godine imenovao privremeni odbor. To je učinjeno iako međunarodni sporazum o formiranju Instituta za nestala lica ne poznaje kategoriju privremenog upravnog odbora. Osim što je RS potpuno isključena iz tog procesa, sporan je i status nekoliko članova privremenog odbora.

Privremeni Upravni odbor je potom raspisao konkurs za tri člana kolegijuma direktora Instituta za nestala lica, a prethodnom Upravnom odboru to nije dozvolio Savjet ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana