Bošnjaci naciljali srpska mjesta u Savjetu ministara

Ž. D.
Bošnjaci naciljali srpska mjesta u Savjetu ministara

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je juče da u razgovorima koji se vode o formiranju organa vlasti na nivou BiH postoji namjerna i organizovana opstrukcija da se zauzmu mjesta koja pripadaju Srbima.

- Ovo nije samo stvar tehničkih ili nekih drugih zastoja, nego organizovane opstrukcije koja ide za tim da se na nivou Savjeta ministara zadrže njima povoljni ili podesni kadrovi, kao što to vidimo u posljednje vrijeme, i onemogući prava politička reprezentacija na nivou BiH - rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je istakao da je posljednji sastanak lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH u ponedjeljak u Sarajevu, na zahtjev lidera SDA Bakira Izetbegovića, rezultirao izradom nekoliko principa na kojima bi se zasnivala vlast.

- A, na kraju, kada je trebalo to da potpišemo i idemo dalje, Izetbegović je tražio još sedam dana. Prema tome, riječ je o organizovanoj opstrukciji koja će vjerovatno još trajati. Mi nemamo namjeru da trpimo takve odnose. Ali, važno je da neki drugi vide na koji način se to kreće - rekao je Dodik.

On je podsjetio da se organi vlasti na nivou BiH sastavljaju, oni nemaju direktni izborni legitimitet. Treći sastanak lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA rezultirao je zajedničkom izjavom o budućem djelovanju vlasti na nivou koji sadrži deset principa u okviru kojih će se kretati funkcionisanje vlasti u naredne četiri godine.

Komentarišući odugovlačenje oko formiranja Savjeta ministara i zahtjeve SDA da dobiju četiri ministarske pozicije, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je za “Glas Srpske” da formiranje Savjeta ministara nikada nije lako.

- Kada je riječ o ministarstvima, po Ustavu BiH i zakonu četiri ministra treba da budu sa teritorije RS. To je jasno, jer jedna trećina ministara pripada RS, a dvije trećine FBiH. Kakva će biti nacionalna struktura ministara, to je drugo pitanje, ali najmanje trojica moraju da budu Srbi - rekao je Šarović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana