Борис Јеринић замјеник градоначелника Добоја

Срна
Борис Јеринић замјеник градоначелника Добоја

Добој - Скупштина града Добоја изабрала је данас Бориса Јеринића за замјеника градоначелника Добоја, након неопозиве оставке Дејана Старчевића.

За избор Јеринића гласало је 28 од 31 одборника, а три одборника СП-а била су против.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Сања Вулић рекла је да су из те странке подржали Јеринића, како би се он увео у административне послове пред наступајуће изборе за градоначелника, за чију кандидатуру је добио подршку СНСД-а, с циљем економског оснаживања ове локалне заједнице, а према договору предсједника СНСД-а Милорада Додика и некадашњег градоначелника Обрена Петровића.

Вулићева је прецизирала да тај договор не представља и формирање нове скупштинске већине у Добоју.

Одборник СП-а Ведран Глигорић рекао је да избор Јеринића није економско оправдан, с обзиром да је независни кандидат за градоначелника на пријевременим изборима 17. фебруара.

Глигорић је навео да је добојски Одбор СП-а синоћ донио одлуку да предложи свог кандидата за градоначелника, о чему ће се изјаснити врх ове партије, а као могуће кандидате, између осталих, навео је Срђана Тодоровића и Небојшу Лукића.

Одборник ПДП-а Слободан Васиљевић рекао је да је ова странка одустала од кандидатуре свог члана за градоначелника Добоја.

Скупштина града усвојила је данас буџет за 2019. годину у износу од 42.385.000 КМ, који је за три одсто мањи него планирана средства у овој години.

У укупним буџетским средствима, порески приходи чине 40 одсто, непорески 22 одсто, примици од нефинансијске, финансијске имовине и задуживања 38 одсто.

За отплату кредита у наредној години планирано је 3.877.000 КМ.

Дознаке на име социјалне помоћи планиране су у износу од 3.240.000 КМ и за 20 одсто су веће него у текућој години, док су грантови за 17 одсто мањи и планирани су у износу од 6.436.000 КМ.

Утврђена је стопа за опорезивње непокретности у висини од 0,20 одсто, изузев за непокретности у којима се непосредно обавља производна дјелатности и која износи 0,10 одсто.

Предсједник Скупштине града Добој Мурвет Бајрактаревић поздравио је политичко приближавање Добоја и Бањалуке, наводећи да од републичких власти очекује да се овом граду врати земљиште некадашње земљорадничке задруге, како би се формирала неопходна индустријска зона.

Одборници су усвојили одлуку да 400.000 КМ буде пребачено на рачун Градске топлане, на име испоруке топлотне енергије домаћинствима за период од 6. до 14. октобра.

Грађани који су извршили уплату Топлани за тај период биће у претплати.

Одборници су утврдили да је економска цијена услуга Јавне предшколске установе “Мајке Југовић” за наредну годину 322 КМ, као и ове године.

Одборник ПДП-а Слободан Васиљевић најавио је да ће се залагати да у наредном периоду буде смањен износ од 161 КМ, којим родитељи учествују у економској цијени, те да се за умањени износ оптерети град који субвенционише преостали износ.

За зимско одржавање локалних и некатегорисаних путева мјесним заједницама ће бити дозначено по 1.000 КМ, а по захтјеву савјета мјесне заједнице упућеном градоначелнику.

Од 23. новембра 11 одборника добојског СДС-а дјелују у локалној скупштини као самостални, одлучено је након сједнице Клуба одборника СДС-а са тадашњим градоначелником Добоја Обреном Петровићем, који је преузео мандат посланика у парламенту БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана